Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sastao se sa ambasadorom Bugarske u Beogradu Petkom Dojkovim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borko stefanović
FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Glavni spoljnopolitički cilj Srbije je pristupanje EU, rekao je danas predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović na sastanku sa ambasadorom Bugarske u Beogradu Petkom Dojkovim i istakao da formalno priznanje KiM od strane Srbije, ne sme biti uslov za članstvo.

Zahvalio se ambasadoru na inicijativi za sastanak i prilici da razgovaraju o veoma izazovnoj situaciji u celoj Evropi, saopštili su iz Narodne skupštine.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je najavio da će iskoristiti svoje pravo da podnese inicijativu na nivou Odbora da se potvrdi kurs spoljne politike Srbije i utvrdi u kojoj meri je ona usaglašena sa ciljevima Evropske unije.

Stefanović je istakao da se teška situacija na Kosovu i Metohiji mora rešavati mirnim putem i naći najbolje rešenje za svo stanovništvo, koje na ovim prostorima živi, te da formalno priznanje Kosova i Metohije od strane Srbije, ne sme biti uslov za pristupanje EU.

Predsednik Odbora za spoljne poslove, takođe, je rakao da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”, koja može biti od velike koristi zemljama Zapadnog Balkana, posmatrajući je iz ugla krize sa Ukrajinom, koja je uzdrmala celu Evropu.

Ambasador Bugarske u Beogradu Petko Dojkov je čestitao Stefanoviću na izboru za predsednika Odbora i potpredsednika Narodne skupštine i iskoristio priliku da sa predsednikom Odbora razgovara o parlamentarnim izborima koje očekuju Republiku Bugarsku početkom oktobra i o formiranju Vlade Republike Srbije.

Ambasador je naveo da svaka država treba da brani interese svoje države i traži najbolja rešenja, ali i da odredi prioritete u kriznim situacijama.

Ponovio je da Bugarska snažno podržava proces evropskih integracija Srbije i da dve zemlje treba da sarađuju i deluju na međunarodnom nivou, kada je reč o zajedničkim interesima.

Sagovornici su se složili da će, čim se steknu uslovi, inicirati uzajamnu posetu parlamentaraca, kako bi poslanici uspostavili kontakte i saradnju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: