Podeli vest

Brnabić je istakla da je čelično prijateljstvo dve zemlje učvršćeno ponajviše u doba pandemije korona virusa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, za kinesku nacionalnu televizju ČTV, da veruje da će odnosi Srbije i NR Kine biti samo bolji i snažniji u godinama koje dolaze i ukazala da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću robna razmena sa tom zemljom uvećana 152 puta.

Brnabić je istakla da je čelično prijateljstvo dve zemlje učvršćeno ponajviše u doba pandemije korona virusa.

“Lekcija koju smo svi naučili u doba pandemije je povratak multilateralizmu, saradnji i zajedičkoj borbi svih zemalja sveta. Inicijativa pojas i put je odličan primer toga i nastavićemo da sarađujemo sa NR Kinom i u tom okviru”, navela je ona.

Intervju je urađen neposredno nakon što je Ana Brnabič po treći put postala predsednica vlade.

Novinarka kineske državne televizije podsetila je da je predsednik Vučić više puta istakao da ima bezgranično poverenje u premijerku i da je on osoba koja je veoma popularna u Kini, pogotovo na kinesim društvenim mrežama.

“Znamo da je Aleksandar Vučić popularan u Kini i mi se time ponosimo. Raditi sa Aleksandrom Vučićem je čast, privilegija ali i velika odgovornost. On danonoćno radi za Srbiju i u potpunosti je posvećen napretku Srbije”, kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija, kao mala zemlja u srcu Evrope, pre Aleksandra Vučića bila vođena tako da udovoljava interesima drugih mnogo većih i moćnijih zemalja.

“To je najdragoceniji savet koji mi je dao, da moramo uvek i u svakom trenutku voditi računa o našim interesima, da nam Srbija bude na prvom mestu. I tako je od kada je on postao predsednik vlade, pa sve do danas dok je predsednik države u drugom mandatu”, rekla je premijerka.

Na pitanje o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine, premijerka je rekla da često čuje kako to i nije najbolji način za put ka Evropskoj uniji ali da se više od 90 odsto kineskih investicija nalazi u Zapadnoj Evropi, u zemljama članicama EU.

“Oni su iskoristili kineske investicije da unaprede životni standard svojih zemalja u prošlosti, što je potpuno razumljivo. Sada kada mi to želimo da uradimo, možemo čuti da to nije dobro. Ovde se vraćam upravo na reči Aleksandra Vučića, da se rukovodimo isključivo našim interesima, tako da će prijateljstvo naše dve zemlje biti dodatno ojačano u budućnosti”, jasna je bila premijerka.

Kina je danas drugi najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srbije, i kako je novinarka istakla, robna razmena dve zemlje uvećana je čak 152 puta.

“Samo da ponovim da svima bude jasno, naša robna razmena uvećana je ne za 152 odsto, već 152 puta. To je zaista impresivno i sve se to dogodilo otkada je na vlast došao Aleksandar Vučić. Potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, u smislu saradnje naše dve zemlje, nebo će biti granica. U prethodnih nekoliko godina, naš izvoz u Kinu dostigao je milijardu evra. To možda za vašu zemljju, ili neke druge velike zemlje, nije sprektakularna cifra, ali za zemlju poput Srbije to je zaista impresivan rezultat”, istakla je predsednica vlade

Na pitanje kakva je zemlja bila Srbija kada je postala premijerka, a kakva je danas, Brnabić je rekla da je Srbija danas u mnogome drugačija zemlja.

“Zavidan razvoj. Kada sam stupila na dužnost predsednice vlade, godišnji izvoz IKT usluga bio je 375 miliona evra, dok ćemo ove godine nadmašiti 2,6 milijarde evra. Sada ćemo se usredsrediti na razvoj veštačke inteligencije, bioinženjeringa i biomedicine. Sigurno je da i u ovim oblastima planiramo jačanje saradnje sa NR Kinom” zaključila je Brnabić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: