Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković još jednom je iznela zahtev da se izjednači status preduzetnica i žena zaposlenih kod poslodavca

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

posao
Foto: Pixabay

Razvoj ženskog preduzetništva važna je pokretačka snaga društva, a ključno u podsticanju ženskog preduzetništva je kreiranje politika kojima se podržavaju preduzetnice i kojima se promoviše rodna ravnopravnost, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom 19. novembra Međunarodnog dana preduzetnica.

Poverenica podseća da je Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju podnela više inicijativa koje se odnose na potrebu potpunog izjednačavanja preduzetnica, odnosno žena koje samostalno obavljaju delatnost u odnosu na žene zaposlene kod poslodavca kada je u pitanju ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta.

“Takođe, sredinom 2022. godine podneli smo i predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a spremamo se da ponovimo inicijativu resornom ministarstvu kako bi se što pre u potpunosti izjednačio položaj žena u vezi sa porođajem i negom deteta bez obzira da li rade samostalno ili su zaposlene kod nekog poslodavca. Nejednak tretman nema razumno opravdanje i favorizuje samo jedan oblik radnog angažovanja – radni odnos kod poslodavca. Na ovaj način se demotiviše žensko preduzetništvo, a majke moraju da biraju između karijere i materinstva”, navodi poverenica.

Ona je zaključila da u našem društvu i dalje postoje predrasude o tome da žene nisu sposobne da postanu uspešne preduzetnice i upravo poboljšavanje uslova za žene preduzetnice je nešto na čemu institucija Poverenika kontinuirano radi, jer je žensko preduzetništvo veliki potencijal za razvoj društva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: