Podeli vest

Mi svakako nećemo priznati, ali imamo u ovom domu političke opcije koje kažu da treba da priznamo. Možda će oni kao faktor nekada imati većinu, ali ne verujem, rekla je Brnabić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić izjavila je danas, odgovarajući na kritike opozicije tokom sednice parlamenta o izboru nove vlade, da Srbija neće priznati Kosovo i Metohiju.

“Mi svakako nećemo priznati, ali imamo u ovom domu političke opcije koje kažu da treba da priznamo. Možda će oni kao faktor nekada imati većinu, ali ne verujem”, rekla je Brnabić.

U polemici sa poslanicima opozicije koji su osporavali rezultate dosadašnje vlade, Brnabić je upitala da li su “Potemkinova sela” tri izgrađene kovid bolnice u kojima rade lekari i u kojima su ljudi izlečeni.

“Ako za vas Potemkinova sela predstavlja izvoz IT sektora od 2,6 milijarde evra, vama na čast. Vi ste uvredili ljude koji rade u tim firmama, to su njihovi rezultati. Mi kao vlada smo uradili ono što je naš posao, a to je da stvorimo uslove”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je budžet Fonda za nauku u 2021.godini bio 13,8 miliona evra, a da je u 2022. godini bio 22,5 miliona evra.

Odgovarajući poslaničkom klubu Zeleno-levi blok, mandatarka je istakla da su se neki od njih proslavili kao jedinstven slučaj, jer su zbog toga što nema grejanja protestovali u kratkim rukavima.

“Je l” treba da na 25 stepeni uključimo grejanje, pa da zagadimo životnu sredinu za koju se borite”, pitala je Brnabić.

Kako je cinično rekla, “odličan” je predlog jednog opozicionog poslanika da se Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture priključi i Ministarstvo energetike, telekomunikacija…

“Vesić bi bio oduševljen, Dubravka (Negre) nešto manje, Mihajlo (Jovanović) bi takođe bio nezdovoljan, ali taj voz je prošao”, rekla je mandatarka, aludirajući na to da su izmene i dopune Zakona o ministarstvima već usvojene.

Poslanik poslaničke grupe Moramo – Zajedno Nikola Nešić kritikovao je energetsku politiku predstavljenu u ekspozeu mandatarke Ane Brnabić i u tom smislu ukazao da je potrebna, kako kaže, energetska tranzicija koja je, između ostalog, ključna za podizanje BDP-a.

Kritikovao je plan energetske politike jer, kako navodi, u onom koji je naveden u mandatarkinom ekspozeu vidi samo smer ka građanima Srbije, a ne vidi ugao građana.

Tokom rasprave o izboru vlade, poslanik Srpske stranke Zavetnici Strahinja Erac govorio je o položaju Srba u Raškoj oblasti i naveo da su tamo Srbi diskriminisani.

Kako je naveo, Srbi u Raškoj oblasti ne mogu da se postave na rukovodeća mesta, ne mogu da se zaposle i iz dana u dan napuštaju sve više svoja ognjišta.

Kao primer naveo je Poštu u Sjenici gde je, kako je ispričao, postavljen čovek bez iskustva jednog dana, a s druge strane dva Srbina sa višegodišnjim iskustvom nisu primljeni na posao.

Iz tog razloga, kako kaže, napustili su Sjenicu.

Erac je ukazao i na to da je u Novom Pazaru srušeno pravoslavno groblje, a poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović replicirao je da se pre skrnavljenja pravoslavnog groblja desilo i srnavljenje muslimanskog.

Fehratović je naveo da je muslimansko groblje oskrnavio musliman, psihička nestabilna osoba, kao i da je pravoslavno groblje oskrnavio pravoslavac, takođe sa psihički neuravnotežena osoba.

„Erac ovo govori da izazove versku i nacionalnu mržnju“, kazao je Fehratović i naglasio je da je poslanik Erac izgovorio i neistine u vezi sa zapošljavanjem u Pošti u Sjenici, tvrdeći da je na rukovodeće mesto postavljen čovek sa bogatim radnim iskustvom.

Poslanica SDPS Jasmina Karanac je govorila o izboru nove vlade Srbije, ocenivši da je vladom odgovoran zadatak da u vreme najveće energetske krize vodi zemlju.

“Vi ćete morati da donosite odluke od kojih će zavisiti budućnost naše zemlje. Te odluke će uticati na kvalitet života naših građana, zato se od vas očekuje da budete odgovorni i da se vodite javnim interesom”, rekla je Karanac.

Ona je ocenila da je Ana Brnabić odabrala stručan tim i kandidate za ministre koji su se dokazali u svojim resorima poput Siniše Malog, Maje Popović, Maje Gojković, a tu će, kaže, biti i eminentni stručnjaci i nova lica kao što su Danica Grujičić i Tanje Miščević, čiji posao neće biti nimalo lak.

Miščević, rekla je Karanac, poseduje dragoceno znanje i iskustvo i razume proces pridruživanja Evropskoj uniji.

“Za nas u SDPS je važno to što ćemo imati ministre iz redova nacionalnih manjina. Prvi put ćemo imati predstavnika hrvatske zajednice, čime Srbija pokazuje spremnost i dobru volju u rešavanju otvorenih pitanja”, istakla je Karanac.

Ona je poručila da od budućih ministara očekuje timski rad, bez soliranja, što je, kaže, u prethodnom period bio slučaj.

Karanac je pozdravila to što će buduća vlada biti vlada kontinuiteta, što je važno za nastavak započetih projekata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: