Podeli vest

Obraćajući se mandatarki Ivana Parlić je rekla da deci, kao što kaže Ana Brnabić, treba internet, ali deci, dodaje, treba i vazduh, voda, zemlja i zdrava hrana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

opozicija
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ARHIVA

 Tokom rasprave o izboru nove vlade u Skupštini Srbije su polemisali poslanici vlasti i opozicije, a seriju replika izazvala je poslanica Narodne stranke Ivana Parlić koja je optužila vlast za “veleizdaju” zbog kompanije “Rio Tinto”, a odgovorila joj je poslanica SNS Biljana Pantić Pilja kontrapitanjem – da li ima amneziju da je Vuk Jeremić, kada je ta kompanija došla u Srbiju, bio na vlasti.

Obraćajući se mandatarki Parlić je rekla da deci, kao što kaže Ana Brnabić, treba internet, ali deci, dodaje, treba i vazduh, voda, zemlja i zdrava hrana.

“Našu zemlju izdajete strancima. Na kraju će deci ostati virteulna stvarnost”, rekla je Parlić.

Parlić smatra da je mandatarka izlaganjem poslala poruku kompaniji “Rio Tinto” da vlast želi da se taj projekat nastavi, dodajući da je ona podnela krivičnu prijavu i protiv Ane Brnabić, ali i protiv Irene Vujović i Zorane Mihajlović zbog “niza krivičnih dela”.

“Pravi izraz za to je veleizdaja”, rekla je Parlić tvrdeći kako je vlast menjala zakone zbog te strane kompanije, nazivajući je stranim okupatorom, a kako je dodala, na štetu građana.

Parlić je rekla da će doći nova ministarka energetike Dubravka Negre, ali da agenda, kaže, ostaje stara, a to je da se preda 11 odsto teritorije.

“Ko god da je doveo Rio Tinro treba krivično da odgovara”, smatra Parlić.

Pantić Pilja podsetila je poslanicu Narodne stranke da je njen predsednik (Vuk Jeremić) bio savetnik predsednika države u to vreme, pa ministar spoljnih poslova, kao i da je podržao budžet SNS 2014. godine.

“Da li ste to zaboravili ili ste bili član stranke? Da li možete da nam objasnite kada počinje aboliranje od vaših dela i dela vaših političkih otaca? Kad počinjete da budete fini i pošteni? Od kada niste na vlasti?”, upitala je Pantić Pilja.

Pantić Pilja je takođe primetila da je Narodna stranka bila na zajedničkoj listi za izbore, a da se 3. aprila uveče posvađala sa partnerima.

“Pa vi ne znate ni stranku da vodite, a kamoli državu. Umete samo da kradete, zato ste kažnjeni na izborima”, ocenila je Pantić Pilja.

Poslanica SNS je rekla da naprednjaci očekuju od nove vlade, odnosno tima da sluša kapitena, te da nema pojedinačnih istupa ministara.

Pošto mi dajemo podršku vama, očekujemo da vaš kabinet sluša sta govori predsednik Aleksandar Vučić i da sluša svoju premijerku. Šta je problem da je Vučićeva vlada? Pa on je dobio 2,3 miliona glasova”, rekla je Pantić Pilja.

Istakla je da je mandatarka rekla da je crvena linija poštovanje integriteta države, i za nju je, kaže, to dovoljno za podršku novoj vladi.

Poslanik Ujedinjenih Željko Veselinović je u raspravi pitao mandatarku Anu Brnabić koja je, kaže, rekla da može da preživi nekoliko dana sa 40.000 dinara da li ima u ekspozeu kako radnik može da preživi ostale dane.

On je naveo da je minimalna zarada u Srbiji 35.000 dinara, te da skoro million ljudi prima ispod 45.000 dinara, dodajući da su to siromašni građani.

“Srbija je danas zemlja jeftine radne snage, sirotinjska zemlja i mi kao Udruženi sindikati Srbije sloga hoćemo da vam pomogemo, napravili smo sjajan zakon o radu. Nadam se da ćete ga izglasati”, rekao je Veselinović.

Poslanik Demokratske stranke Branimir Jovančićević ocenio je da predložena vlada pokazuje “površni stav” o pitanju koje je, kako ocenjuje, od životnog značaja, a to je životna sredina.

„To je najvažnija oblast za svako društvo i toga moraju da budu svesni oni koji vode državu“, kazao je Jovančićević uz tvrdnju da ministarka Irena Vujović nije pokazala stručnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: