Podeli vest

Dogovorili smo da će oni biti prisutniji i na našoj granici sa Severnom Makedonijom, rekla je Brnabić novinarima u Berlinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUCKOVIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija polako usklađuje viznu politiku sa politikom Evropske unije, navodeći da u Berlinu nije bilo pritisaka tim povodom.

Odgovarajući na pitanje novinara o ukidanju vizne liberalizacije u kontekstu migrantske krize, odnosno da li je u Berlinu bilo dodatnih pritisaka na našu zemlju, Brnabić je rekla da nije bilo pritisaka i da Srbija ima dobru saradnju sa Fronteksom – Evropskom agencijom za zaštitu granica i obala.

Priština podriva i kredibiltet EU

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da je predstavnicima međunarodne zajednice poručila da Priština odbijanjem da implementira dosadašnje sporazume podriva i kredibilitet Evropske unije.

Ona je novinarima prenela da je tokom radnog ručka u Berlinu molila predstavnike EU da shvate da je kredibiltet EU doveden u pitanje time što Priština ne ispunjava Briselski sporazum.

Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da incijativa “Otvoreni Balkan” nije ni u kakvoj suprotnosti sa Berlinskim procesom, već su dva procesa koja mogu zajedno da se razvijaju, te dodala je i tokom boravka u glavnom gradu Nemačke pozvala na veću podršku “Otvorenom Balkanu”.

Na pitanje novinara stoji li teza da je bolja saradnja u okviru “Otvorenog Balkana”, nego u okviru Berlinskog procesa, Brnabić je odgovorila da nisu baš svi u Berlinu za “Otvoreni Balkan”, odnosno da ima partnera koji tu inicijativu podržavaju, i onih koji to baš i ne čine.

Odgovorićemo na NEM- FR predlog non pejperom

Premijerka Ana Brnabić prenela je novinarima da danas u Berlinu na samitu Berlinskog procesa nije imala komunikaciju za Aljbinom Kurtijem, da sa Olafom Šolcom i Miroslavom Lajčakom nije razgovala o francusko-nemačkom predlogu za KiM, i poručila da će Srbija, kako je rekla, dati svoj odgovor i uručiti non pejper.

Na pitanje da prokomentariše to što se u prištinskim medijima pojavila informacija da će Kurti razgovrati sa Šolcom u vezi sa francusko-nemačkim predlogom i da li je o tome razgovarala sa Šolcom i da li je uopšte imala komunikaciju sa Kurtijem, Brnabićeva je rekla: “Nije bilo komunikacije sa Kurtijem. Sa Šolcom sam razgovarala o mnogim stvarima, nismo o predlogu. Mislim da on nije hteo danas na tom nivou da se bavi tim predlogom. Ali, svakako ćemo mi završiti sa našim odgovorom i uručiti non pejper.

Sporazumi važni, ne derogiraju dogovore Beograda i Prištine

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su sporazumi koje su lideri zapadnobalkanske šestorke danas potpisali na Samitu Berlinskog procesa, važni pre svega za mlade u regionu, i da je time Srbija još jednom pokazala da je apsolutno za regionalnu saradnju, ističući da ti dokumenti ni na koji način ne derogiraju ono što je dogovoreno ili se dogovora u dijalogu Beogradu i Prištine.

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Borelj i Lajčak za neutralne tablice, ali kažu, ništa ne mogu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije optimistična posle današnjih razgovora na samitu u Berlinu, iako su potpisana tri sporazuma o mobilnosti u regionu Zapadnog Balkana, zato što, kako je rekla, EU dozvoljava da se ne poštuju raniji sporazumi između Beograda i Prištine na koji je i EU stavila svoj potpis i još nas teraju da poštujemo i sklapamo neke nove sporazume.

Kazala je da je pričala u Berlinu i sa Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom o pitanju preregistraciji tablica na KiM i istakla da je Kurti prekršio sve sporazume, iz 2011, 2016. i 2021. godine, kao i da je jednostrano ukinuo statusno neustralne KS tablice.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…