Podeli vest

Brnabić je dodala da imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već je i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanom na izborima, a što je najvažnija volja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sramna reakcija EU povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra u vladi privremenih prištinskih institucija.

“Čekali smo da vidimo šta će EU reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu”, rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da imenovanje Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već je i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanom na izborima, a što je najvažnija volja.

Premijer privremenih prisstinskih institucija imenovao je ranije danas lidera Progresivno demokratske stranke stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak.

“Ponovo pitam – nakon što 10 godina Priština nije implementirala Briselski sporazum čiji je EU garant, nakon što je Srbima na KiM uskraćeno pravo glasa ove godine i to dva puta, a na šta je EU reagovala jednom rečenicom u Izveštaju o napretku i nakon što Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na KiM, dakle pitam EU gde su te evropske vrednosti, gde je demokratija, gde nestade vladavina prava?”, navela je Brnabić.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano pozvao je danas Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu i da rade na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

Stano je u reagovanju povodom imenovanja Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u privremenim prištinskim institucijama za Tanjug rekao da je od vitalnog značaja da Priština poštuje sve neophodne korake prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu.

„Od vitalnog je značaja da sva ministarska imenovanja budu u skladu sa ustavom Kosova, a u ovom konkretnom slučaju pozivamo Kosovo da osigura da se poštuju svi neophodni proceduralni koraci prilikom imenovanja ministara koji predstavljaju nevećinsku zajednicu“, izjavio je Stano za Tanjug.

Brnabić je kazala da posle ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o Zapadnom Balkanu.

“Ili če EU početi da poštuje vrednosti koje propagira, ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje”, porućila je Brnabić, a navodi se u saopštenju.

Po prvi put Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan koji će se održati 6. decembra u Tirani.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: