Burkina Faso i Mali rasporedili su ratne avione u Nigeru, u znak solidarnosti sa zemljom u kojoj je prošlog meseca izveden vojni puč i da pomognu u odbijanju eventualne agresije, javio je nigerski TV kanal RTN.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

avioni
Foto: Shutterstock

Kako se navodi, Burkina Faso i Mali na taj način sprovode svoje obaveze navedene u zajedničkom saopštenju o solidarnosti sa Nigerom.

Komesar Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musa izjavio je u petak da je određen tačan datum početka vojne intervencije snaga zemalja članica ECOWAS-a u Nigeru, iako neće biti javno objavljen.

Musa je rekao da bi ECOWAS mogao danas da pošalje misiju u Niger na razgovore sa pobunjenicima, preneo je TASS.

Vlade Burkine Faso i Malija izrazile su 31. jula solidarnost sa narodom Nigera, upozoravajući da će obe zemlje svaku eventualnu vojnu intervenciju u Nigeru smatrati kao objavu rata i njima.

Vojna hunta u Nigeru objavila je 26. jula da je smenjen izabrani predsednik Mohamed Bazum, zatvorene državne granice, uveden policijski čas i suspendovan Ustav, kao i da su zabranjene političke partije.

Vojna hunta je 28. jula proglasila generala Abdurahmana Tianija za šefa države.

ECOWAS je osudio puč i dao pobunjenicima nedelju dana da obnove ustavni poredak, zapretivši da će, u suprotnom, preduzeti mere, ukjučujući vojnu intervenciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: