Podeli vest

Bivši finski predsednik i nekadašnji specijalni izaslanik UN za Kosovo i Metohiju Marti Ahtisari preminuo je jutros u Helsinkiju u 87. godini, objavljeno je na sajtu njegove mirovne fondacije CMI.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Ruth Fremson, File

Ahtisari, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 2008. godine, bio je predsednik Finske od 1994-2000. godine, a imao je zapaženu karijeru u Ujedinjenim nacijama i u finskom ministarstvu spoljnih poslova.

Osnovao je 2000. godine nezavisnu fondaciju CMI (Inicijativa kriznog menadžmenta), danas poznata kao CMI – Mirovna fondacija Martija Ahtisarija.

Srpskoj javnosti Antisari je bio najpoznatiji kao specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova i Metohije, i po dokumentu, poznatom kao Ahtisarijev plan, u kojem je predloženo rešenje statusa KiM.

Dokument je objavljen početkom 2007. godine pod nazivom “Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova” i njime je, između ostalog, predviđena široka autonomija za srpske opštine, i takozvana nadgledana nezavisnost za KiM.

“Duboko smo pogođeni vešću o smrti predsednika Martija Ahtisarija. On je verovao u ljude, civilizaciju i dobrotu, i živeo je sjajnim, izuzetnim životom. Bio je predsednik u vreme promena, koji je Finsku uveo u novu eru EU”, navodi se u izjavi aktuelnog predsednika Finske Saulija Ninista.

Kada je Ahtisari primio Nobelovu nagradu 2008. godine rekao je da je “mir pitanje volje”.

“Svi konflikti se mogu rešiti, nema izgovora da se dozvole da traju unedogled”, izjavio je on tada.

Predsednik Ninisto održaće u toku dana govor povodom smrti Ahtisarija na državnoj televiziji.

Ahtisari će biti ispraćen uz državne počasti, a datum sahrane biće naknadno objavljen.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: