Podeli vest

Prema proceni američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koja je kružila među američkim zvaničnicima ove sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanijahu verovatno smatra da može da zadrži podršku svojih šefova bezbednosti i desnog krila svoje koalicije na taj način što će razgovarati o budućnosti Pojasa Gaze u “nejasnim terminima“.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool, File

Prema izveštaju CIA od 3. juna, Netanijahu prkosi pritiscima članova vlastite vlade i administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da definiše krajnje rešenje za Pojas Gaze, rekao je dobro obavešteni neimenovani izvor za Si-En-En (CNN).

Ocenjuje se da je verovatno istina ono što je Netanijahu javno rekao, a to je “da će se ozbiljno baviti posleratnim pitanjima tek nakon što ispuni ono što vidi kao ključna bezbednosna merila, što može potrajati mesecima”.

Izveštaj CIA dolazi usred jasne promene u načinu na koji Bajdenova administracija posmatra Izrael: manje kao partnera od poverenja, a više kao nepredvidivu stranu vladu koju treba analizirati i razumeti, navodi Si-En-En.

CIA procenjuje da merila koja je pomenuo Netanijahu uključuju završetak “velikih vojnih operacija”, kao i eliminaciju vojnog komandanta Hamasa Mohameda Deifa.

Deif je komandant brigada Kasam i veruje se da je, kao viši komandant vojnog krila Hamasa, bio duboko umešan u planiranje napada na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Izrael je više puta pokušao da ubije Deifa u prošlosti, ali, iako je bio povređen, veruje se da je još živ.

Izveštaj CIA dolazi u trenutku kada se visoki zvaničnici Bajdenove administracije, uključujući direktora CIA Vilijama Bernsa, sastaju sa ključnim posrednicima između Izraela i Hamasa u posebno napetom trenutku u pregovorima.

Odnos između Bajdena i Netanijahua sve je zategnutiji od kako se broj poginulih civila u Pojasu Gaze povećava kao rezultat izraelskog bombardovanja.

Netanijahu se suočava i sa jednako oštrim pritiskom desničarskih zvaničnika u svojoj vladajućoj koaliciji da nastavi borbu protiv Hamasa sve do njegovog potpunog uništenja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…