Predsednik poslaničke grupe Socilističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će ta stranka, zajedno sa svojim koalicionim partnerima Jedinstvenom Srbijom i Zelenim Srbije, podržati izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ (STF)

Govoreći na sednici Skupštine Srbije, Dačić je rekao da je, ako je išta bilo veleizdajnički u vezi KiM, to bilo jednostavno proglašenje nezavisnosti Kosova i da za to treba da odgovaraju oni koji su tada bili na vlasti.
“Tada je bila Demokratska stranka, znači Tadić i Koštunica. Tadić je otišao u Rumuniju, Koštunica je tu bio, ne znam šta ste radili, palili ste ove kioske, upadali u ambasadu, ali to nije državotvorno ponašanje”, rekao je Dačić.


Istakao je da kao ministar spoljnih poslova može da potvrdi da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije nije prihvatio francusko-nemački plan, odnosno da je prihvatio da ispunjavamo samo ono šta nije stavio u izuzeće.


Dačić je podsetio da je Vučić tražio da se iz plana izuzme priznanje nezavisnosti Kosova i članstvo u UN i drugim specijalizovanim međunarodnim organizacijama okviru UN.


Kako je rekao, to sigurno neće prihvatiti, i da je poznata pozicija vlasti oko Republike Srpske, KiM i Evropske unije.
“Oni hoće da u Poglavlje 35 uvedu praktično da mi moramo da ispunimo ono na šta se nismo obavezali. Mi ćemo našu borbu nastaviti dalje. Ali i mnogo bi bolje bilo da nemamo razlike u državnim i nacionalnim pitanjima”, poručio je Dačić.


Predsednik socijalista ističe da problem KiM traje vekovima unazad i da treba da budemo realni u vezi sa njim.
“Dolazite u situaciju kada imate stanje, kada bez obzira na to da li se vi sa nečim slažete ili ne, da vam oni koji su jači, veći, nadmoćniji nameću određene stvari koje vas niko i ne pita da li ćete prihvatiti ili nećete prihvatiti”, poručio je Dačić.


On je primetio da se na sednici najmanje raspravlja o izboru Ane Brnabić i naglasio da je ona zajednički kandidat njegove koalicije i liste Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane.
“Sama činjenica da je Ana Brnabić sada bila više puta predsednica Vlade Srbije će svakako doprineti jačanju kredibiliteta i značaja funkcije predsednika parlamenta, ali i Narodne skupštine u celilni”, rekao je Dačić.


On je takođe rekao da je lako prebacivati odgovornost sa jednog na drugog, ali da problemi neće biti rešeni time.
Kao primer naveo je zgradu Generalštaba i rekao da su, još dok je on bio premijer, ljudi Donalda Trampa dolazili da se interesuju za nju, ali da to tada nije moglo da se realizuje.
“Ako Vučić kupuje naklonost Trampa zgradom Generalštaba, čiju su naklonost kupovali oni koji su prodavali Sartid Amerikancima ili NIS Rusima. Podsetiću na Maršalat, koji se nalazi pored Belog dvora, koji je takođe bombardovan 1999. Vlast Koštunice i beogradska vlast doneli su odluku 2006. da to prodaju Amerikancima za ambasadu i niko u tome nije video ništa loše”, naveo je Dačić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ