Podeli vest

Ivica Dačić izjavio je da je prioritetni cilj konzularnih zadataka dobrobit građana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Dačić
Foto: Shutterstock

Svi koji su se opredelili za rad u konzularnoj oblasti znaju koliko je predanosti, godina rada i kontinuiranog učenja potrebno da bi se izgradili kapaciteti za obavljanje konzularnih zadataka, čiji je prioritetni cilj dobrobit građana, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Naša želja je da današnjim skupom izgradimo još jedan most saradnje između konzularnih odeljenja ambasada, stranih počasnih konzula, konzularne službe MSP i institucija Srbije i smatram da je ovaj kanal komunikacije veoma važan za što bolju koordinaciju u širem pristupu konzularnoj problematici”, rekao je Dačić na sastanku sa konzularnim predstavnicima.

Istakao je da je dobro poznato koliko je važno imati efikasnu konzularnu službu, koja je uvek budna, dostupna i spremna da deluje. “Konzuli su na radnom mestu u svako doba, nemaju radno vreme i prvi su na licu mesta, što ih čini prvom adresom u svim kriznim i nepredviđenim situacijama”, kazao je Dačić.

Stoga je, navodi, angažman konzula bio naročito vidljiv u trenutku izbijanja svetske pandemije 2020. godine.

“Poseban kuriozitet je da je Srbija jedna od retkih, ako ne i jedina zemlja, koja nije naknadno naplatila reparticione letove, a uz podršku diplomatsko-konzularnih predstavništava sa sedištem u Beogradu, ovim letovima je i oko 1.000 stranih državljana vraćeno svojim kućama”, kazao je Dačić.

Izazovi u kojima živimo, kako je rekao, zahtevaju visoku efikasnost u radu, a da bi bila efikasna, konzularna služba Srbije nastavlja sa modernizacijom, razvojem tehnologije povezivanja i umrežavanja svih subjekata društva.

“U svakodnevnom radu naših konzularnih službi u zemlji i inostranstvu su odavno prisutna sva dostupna digitalna sredstva koja olakšavaju rad i omogućavaju brzo delovanje, čime se doprinosi boljem funkcionisanju države u celini, a ujedno i podiže kvalitet usluga što, sve zajedno, doprinosi izgradnji poverenja”, rekao je Dačić.

Povod današnjeg okupljanja, kako je naveo, jeste da našim gostima, konzularnim predstavnicima, približimo rad, organizaciju i funkcionisanje Sektora za konzularne poslove, kao jednog od najvažnijeg segmenta ukupnog rada i delovanja Ministarstva spoljnih poslova.

On je uveren da je sastanak odlična prilika da saznaju više o organizaciji Sektora za konzularne poslove i da neposredno ostvare kontakt sa predstavnicima našeg Ministarstva, ali i drugih ministarstava koji će ih upoznati sa najvažnijim segmentima svog rada i delovanja.

Trudićemo se, rekao je Dačić, da tradicija ovakvih okupljanja zaživi, kako bismo izgradili čvrste temelje buduće saradnje.

“Uveravam vas da ćete u Ministarstvu spoljnih poslova uvek imati adekvatnog i kredibilnog sagovornika, podršku i sigurnog partnera po svim pitanjima”, zaključio je Dačić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: