Podeli vest

U Srbiji će Dan državnosti, Sretenje Gospodnje biti obeležen u sred, 15. februara, polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija, a tradicionalno i kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

srbija
Foto: Pixabay

Kako je saopšteno iz Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa početkom u osam sati biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka na Avali, a predvodiće je izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu u 11 sati će početi ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti koju će predvoditi predsednik Narodne Skupštine Srbije Vladimir Orlić, u prisustvu predsednika Narodne Skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića.

Sa početkom u 14 sati, biće održana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u Zadužbini kralja Petra Prvog, a predvodiće je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, u prisustvu predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Dan državnosti Srbije obeležava se 15. februara, na Sretenje, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, a ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.

Na Sretenje 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak. Bio je to začetak novovekovne srpske države.

Tog dana 1804, grupa srpskih prvaka, naistaknutijih ličnosti u Srba sa prostora negdašnjeg Beogradskog, odnosno Smederevskog pašaluka, izabrala je Đorđa Petrovića Karađorđa za vožda, predvodnika ustanka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: