Podeli vest

Lideri zemalja članica NATO-a danas će se okupiti u Vilnjusu na dvodnevnom samitu Alijanse tokom kog će se pozabaviti širokim spektrom pitanja, a glavna tema će biti na koji način će članice odgovoriti na zahtev Ukrajine o pridruživanju NATO-u.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Pored toga, zvaničnici članica NATO-a pozabaviće se i pitanjem članstva Švedske, čemu se protivi Turska, a svoje rezerve ima i Mađarska. Samit će početi oko osam časova ujutru kada će biti održan uvodni razgovor sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom koji će se u 10 časova obratiti medijima.

U 12 časova, očekuje se susret generalnog sekretara NATO-a i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, nakon čega će Stoltenberg i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda lično pozdraviti svakog šefa države i vlade.

U 13 časova će početi sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou šefova i država, kojem će prisustvovati i Švedska.

Uvodnu reč će imati generalni sekretar Alijanse, a okupljene će pozdraviti i litvanski predsednik. Tokom dana će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u vazdušnom prostoru Estonije, Letonije i Litvanije.

U 16.30 očekuje se konferencija za medije generalnog sekretara Stoltenberga, kao i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara spoljnih poslova kojim će predsedavati zamenik generalnog sekretara NATO-a.

Sastanku će prisustvovati predstavnici Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije i zamenik generalnog sekretara Evropske unije za zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku.

Biće održan i sastanak Severnoatlantskog saveta na nivou ministara odbrane, kojem će takođe prisustvovati predstavnik Švedske.

U 18 časova će početi večera šefova država i vlada u predsedničkoj palati u Vilnjusu, a u 19 sat večera šefova diplomatije i ministara odbrane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: