Podeli vest

Prepoznavanje lica za otključavanje telefona može biti zgodno. Međutim, to takođe nosi opasnosti – uključujući i kada su u pitanju vaša sopstvena deca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Čitalac Nau.ch je zadivljen. Njegova ćerka je iznenada bila na njegovom mobilnom telefonu – ne pitajući ga da joj ga otključa.

Ispostavilo se: uspela je da nadmudri prepoznavanje lica. I uz pomoć fotografije . Kako to funkcioniše?

Na pitanje Nau.ch, Lotar Tajl iz ETH Cirih objašnjava da postoje različite metode za prepoznavanje lica. Neki uređaji zahtevaju samo podudaranje lica i bez dodatnih funkcija kao što je kretanje.

Rezultat, prema digitalnom stručnjaku: „Očigledno je da je algoritam teško da utvrdi da li je fotografija jednostavno držana ispred kamere.

Najnoviji mobilni telefoni ponekad imaju 3D prepoznavanje lica

3D tehnologija, koja je sada ugrađena u neke mobilne telefone, mogla bi pomoći. „Preduslov su specijalni senzori koji mogu da naprave mapu dubine lica. Infracrveni senzori se mogu široko koristiti za stvaranje termalne slike lica. Sa ovim novim tehnologijama, sama fotografija više nije dovoljna.

Dakle, ako imate pametnu decu ili brinete o bezbednosti, da li biste u potpunosti odustali od prepoznavanja lica radi otključavanja?

Foto: Pixabay

U svakom slučaju, stručnjak preporučuje da se informišete o prepoznavanju lica. Na kraju, međutim, potreban je određeni nivo lične odgovornosti: „Svako mora da proceni rizik od neovlašćenog korišćenja mobilnog telefona u odnosu na pogodnost otključavanja.“

Nevaljala deca: „Ako sve drugo ne uspe, vaš mobilni telefon mora da bude u sefu.

Jedno je jasno: druge metode otključavanja takođe predstavljaju rizik. Na primer, PIN ili šablon se može otkriti previše lako, kaže Tajl . Mogu se prepoznati i po tragovima na mobilnom telefonu. „Glavni rizik za decu je da će postepeno kopirati obrazac ili PIN svojih roditelja.

Otključavanje otiskom prsta je, s druge strane, relativno bezbedno. U hitnim slučajevima, prema Tajlu, fizičke mere takođe mogu pomoći: „A ako sve drugo ne uspe, onda mobilni telefon mora da se stavi u sef.“

Stručnjak upozorava na posledice nekontrolisane upotrebe

Anja Majer iz omladinske organizacije Pro Juventute takođe zna za rizik. Sigurnosne mere sigurno mogu biti prevaziđene – čak i kod deca. „Deca su veoma pametna i obraćaju veliku pažnju na to kako oni oko njih koriste pametne telefone“, kaže Mejer.

Može biti opasno. Važno je da posebno mlađa deca ne koriste pametne telefone bez nadzora. U suprotnom bi, na primer, mogli da vide sadržaj neprikladan za uzrast ili da kliknu na pogrešne veze. Moguće posledice: slučajna kupovina ili izgubljeni podaci .

Međutim, ne treba se „oslanjati na zabrane i kazne“, kaže Mejer. Pro Juventute preporučuje „Imati otvoren stav prema digitalnim medijima. Ali i da postaviti jasna i razumljiva pravila.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.