Podeli vest

Današnje suđenje su obeležila brojna pitanja i upozorenja postupajućeg sudije optuženima, koji su često pričali uporedo sa njim.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zvezda
Foto: Shutterstock

U Višem sudu u Beogradu danas su na suđenju saslušana petrorica navijača FK Crvena zvezda povodom optužbi za bezobzirni napad na kombi koji je prevozio navijače FK Partizan, posle derbija 16. aprila ove godine, oko 22 sata u ataru sela Markovac u Mladenovcu.

Današnje suđenje su obeležila brojna pitanja i upozorenja postupajućeg sudije optuženima, koji su često pričali uporedo sa njim.

Postupajući zamenik tužioca je prokomentarisao da je “suđenje veoma zanimljivo”, sa čim se složio i sam sudija, budući da su petorica okrivljenih tokom odbrane izgovorili identičnu rečenicu, navodeći “da su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”.

Jedan od njih je, zapravo, danas “dopunio” svoju odbranu, u kojoj je rekao da je on “bacio dva kamena”, dok je na prošlom suđenju rekao da je “bacio jedan kamen”.

Takođe, odbrane okrivljenih su bile veoma usklađene, pa su tako tvrdili da je samo jedan od njih zapalio baklju, dok su svi drugi bacili po jedan kamen, ali kako su naveli, ne znaju u kom pravcu.

Svi okrivljeni su delimično priznali izvršenje krivičnog dela, ali su naglasili da oni nisu tamo došli organizovano, već da su tim putem išli ka kući, “jer su svi bili u pijanom stanju”.

Neretko su tokom odbrane različito videli stvari koje su se dešavale tokom tog, kako su ga nazvali “haosa”, pa je jedan zapalio baklju, dok drugi okrivljeni kaže da nije video nikakve baklje, niti da bilo šta gori.

Okrivljeni su rekli da se osećaju krivim što su se našli na tom mestu svojom krivicom, napominjući da to nisu uradili da bi nekog povredili.

Istakli su da im je žao što se to dogovdilo, te da su spremni da “plate štetu ako su je oni prouzrokovali”.

Na kraju suđenja branioci su zatražili ukidanje pritvora okrivljenima, pa je jedan branilac tvrdio da nema osnova za krivično delo, dok je drugi zauzeo stav da su okrivljeni delimično priznali izvršenje krivičnog dela.

Sud je odbio predlog odbrane i zakazao sledeće suđenje za 10. novembar, za kada su pozvani veštaci i svedok.

Optužnim predlogom se Veljku M. (25) iz Mladenovca, Borisu N. (35), Ivanu M. (31), Todoru A. (19) i Mihailu S. (21) svi iz Beograda, stavlja na teret da su svesni svog dela, u uračunljivom stanju, sa umišljanjem izvršili krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i izazivanje opšte opasnosti.

Za sve okrivljene tužilaštvo je sudu predložilo da ih osudi na jedinstvenu kaznu od po 8 godina zatvora, kao i novčanu kaznu od po 400.000 dinara.

Tužilaštvo je sudu takođe predložilo da svima izrekne meru bezbednosti – zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama u trajanju od po pet godina, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Optužnim predlogom osumnjičenima se stavlja na teret da su 16. aprila 2022. godine oko 22 časa, zajedno sa više NN, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprečili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

Po izlasku iz svojih vozila, osumnjičeni su stavili maske na lica i kapuljače na glave i krenuli prema kombiju.

Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili zapaljene baklje u unutrašnjost kombija.

Pritom je jedan NN napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju.

Pošto se zapalila unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od NN napadača to onemogućavao, držeći vrata vozila sa spoljne strane.

Kombi se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadači otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu.

Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo.

U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: