Učenici osmog razreda osnovnih škola imaju mogućnost da se do kraja dana izjasne elektronskim putem preko portala Moja srednja škola ili pisanim putem u školi koji će predmet od pet ponuđenih – biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija – polagati kao treći test na završnom ispitu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić izjavio je za Tanjug da je trenutno 64.671 učenik ili 99,55 odsto izabralo treći predmet.
“Ostalo je još manje od 300 učenika da se izjasni. Podaci pokazuju da je 74 posto njih to uradilo preko portala Moja srednja škola, dok su ostali u školi popunili obrazac”, rekao je Pašić.


Prema njegovim rečima, najveći broj učenika do sada opredelio se da kao treći predmet polaže geografiju – njih 40 odsto, odnosno 25.884 učenika, zatim biologiju – njih 36 odsto, odnosno 23.178 učenika, istoriju 10 odsto ili 6.493 učenika, hemiju njih 7,7 odsto, odnosno 4.950 učenika, dok je 6,4 odsto učenika, odnosno njih 4.166 odlučilo da kao treći predmet polaže fiziku.
“Ukoliko se učenici predomisle ili iz određenih razloga se ne prijave u navedenom roku imaju mogućnost da se naknadno prijave ili da promene izabrani test. Od 22. do 26. januara 2024. godine učenici mogu proveriti svoj izbor na portalu Moja srednja škola ili neposredno u školi”, naveo je Pašić.


Dodao je da, ako se učenici predomisle, odnosno žele da promene predmet koji će polagati na trećem testu, to mogu da urade 29. i 30. januara 2024. godine.


Konačno izjašnjenje učenika o predmetu koji će polagati na probnom završnom ispitu biće objavljeno 1. februara 2024. godine.
“Novina u odnosu na prethodnu godinu je to što će učenici imati mogućnost da i u periodu od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu“, rekao je Pašić.


Naveo je da je otvoren i viber kanal “Moja srednja škola – Info kanal“, na kome trenutno 23.000 roditelja, kao i učenika i zaposlenih mogu pročitati informacije i obaveštenja o polaganju završnog ispita, prijemnog ispita, kao i o upisu u srednje škole.
Više o viber kanalu može se pročitati na portalu Moja srednja škola.


Probni završni ispit biće održan 22. i 23. marta 2024. godine, dok će završni ispit u školskoj 2023/2024. godini biti održan 17, 18. i 19. juna.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ