Podeli vest

Tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević izjavio je da će u svakom slučaju prijave krivičnog dela sa elementima nasilja tužioci Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu ubuduće nalagati policiji da osumnjičenom odredi zadržavanje, a nakon što bude saslušan, sudu će predlagati da mu odredi pritvor.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

policija
Foto: Shutterstock

Đorđević je za današnju Politiku rekao da će u svakom slučaju vršnjačkog nasilja biti proveravane sve činjenice kako bi se utvrdilo da li su roditelji ili zakonski zastupnici zanemarivali maloletnog učinioca krivičnog dela sa elementima nasilja.

Shodno tome će, kako kaže Đorđević, protiv roditelja ili staratelja biti pokretani krivični postupci. Istakao je da je Prvo osnovno javno tužilaštvo, zbog porasta broja vršnjačkog nasilja, spremno da, u culju sprečavanja nasilja, u svim školama i na fakultetima u Beogradu, u saradnji sa Prvim osnovnim sudom, učestvuje u predavanjima na kojima bi ukazali do čega sve može da dovede vršnjačko nasilje i nasilničko ponašanje generalno, ali i na njegove posledice i sankcije.

“Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu spremno je i da svakoj žrtvi nasilja pruži neophodnu pomoć i podršku tako što će joj javnotužilački pomoćnik u okviru posebne službe, pružiti sve relevantne informacije o njenim pravima u krivičnom postupku”, rekao je Đorđević.

Prema rečima Đorđevića, Prvo osnovno javno tužilaštvo po svim predmetima sa elementima nasilja postupa hitno, bez obzira na to da li je reč o pritvorskim ili predmetima u redovnom postupku.

Pozdravio je mere Vlade koje se odnose na predaju oružja i municije i apelovao i na druge institucije sistema da eventualno donesu neke nove mere u okviru svoje nadležnosti kako bismo svi zajedno doprineli smanjenju nasilja uopšte, posebno vršnjačkog nasilja, i prečili neku novu tragediju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: