Podeli vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da je Aljbin Kurti kriv za pogoršanje situacije na Kosovu i Metohiji, dodavši da je premijer privremenih prištinskih institucija uložio napore u progon Srba na KiM i želi da izazove sukob sa Srbijom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

“U dve godine, otkako je došao na vlast, Kurti je promovisao najekstremniji i najopasniji pristup u obračunu sa srpskom zajednicom na Kosovu, što je rezultiralo sa preko 275 nasilnih napada na nevine civile”, rekao je Đurić za američki magazin “Njuzvik”.

On je naveo da Vlada Srbije “iskreno žali zbog tragičnog nasilja koje se dogodilo 24. septembra” u Banjskoj, istakavši da Kurti nije dozvolio misiji Euleksa da učestvuje u istrazi nakon incidenta.

“Kao što je rekao predsednik Vučić, imamo dokaze da je nenaoružanim zatvorenicima uskraćena medicinska pomoć, a u najmanje jednom slučaju, muškarac je ubijen iz vatrenog oružja dok je ležao na zemlji”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, potrebna je međunarodna istraga kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo.

Đurić je naglasio da Srbija nema nikakav razlog, “ni politički, ni ekonomski da eskalira vojni sukob” i naglasio da, umesto toga, Vlada Srbije trenutno čini sve što je u njenoj moći da deeskalira tenzije.

“Radimo na tome da svakog državljanina Srbije koji je umešan u nasilje smatramo potpuno odgovornim. Tražimo od naših međunarodnih partnera u Vašingtonu i Briselu da ovlaste misiju KFOR-a da preuzme policijske i bezbednosne dužnosti u regionima naseljenim Srbima”, rekao je Đurić.

On je dodao da je Beograd godinama upozoravao da je “stanje ljudskih prava na Kosovu nepodnošljivo”, te da će “pre ili kasnije neko, iz čiste frustracije ili očaja, uzeti stvar u svoje ruke samo da bi obezbedio svoju osnovnu sigurnost i opstanak i sigurnost svoje porodice”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.