Podeli vest

Evropska komisija (EK) preporučila je danas otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

varheji
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ova institucija smatra da je BiH postigla neophodan nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u EU, u pogledu ostvarenih rezultata od 2022. godine, kada je ova zemlja dobila status kandidata.

“Stoga Komisija preporučuje Savetu da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Komisija preporučuje da Savet usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina preduzme dalje korake u skladu sa izveštajem Komisije o napretku BiH.

”BiH je pokazala snažnu opredeljenost da započne reforme na koje se dugo čekalo, kao što je usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa i zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Postigla je i održala punu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, što je značajan pozitivan korak, ali i klkučan u ovim vremenima geopolitičkih previranja”, navodi se u saopštenju EK.

Evropska komisija podnela je Savetu izveštaj o napretku BiH, na zahtev Evropskog saveta.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije danas je najavila da će EK preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i ocenila da je ova zemlja napravila impresivne korake u pogledu napretka i pokazala da može da ispuni kriterijume za članstvo u EU i deluje u skladu sa težnjom građana da budu deo EU.

Ona je naglasila da je BiH za nešto više od godinu dana ostvarila veći napredak nego za čitavu deceniju, kada je reč o njenom putu ka EU.

”Naravno, potreban je veći napredak kako bi se pridružila EU, ali ta zemlja pokazuje da može da ispuni kriterijume za članstvo i težnje svojih građana da budu deo naše porodice”, rekla je Fon der Lajen.

Komesar EU za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji ocenio je da je posvećenost BiH na putu ka EU dovela do opipljivih rezultata, i dodao da je otvaranje pregovora ”pošteno priznanje” realizacije kritične mase reformi bez presedana”.

”Naša poruka je jasna. Vrata EU za BiH su potpuno otvorena i to bi trebalo da podstakne dalje ključne reforme u skladu sa pravilima i standardima EU”, rekao je Varhelji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ