Podeli vest

Američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi izjavio je da SAD snažno podržavaju približavanje BiH Evropskoj uniji i smatra da je neka vrsta međunarodne prisutnosti i dalje nužna.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

Marfi je istovremeno oštro kritikovao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, za kojeg je rekao da “radi u interesu Rusije”.

Marfi je u potkastu sarajevskog “Oslobođenja”, ocenio da je BiH zabeležila značajan napredak na putu ka EU otkako je formirana aktuelna vlast nakon izbora 2022. i dodao da stoga postoje veoma snažni geopolitički argumenti za Uniju da otvori pregovore sa BiH.

Američki diplomata je rekao da SAD o tome ne mogu da odlučuju, ali da snažno podržavaju otvaranje pristupnih pregovora.

Ukoliko, kaže, pregovori budu otvoreni, to će biti jasan signal građanima BiH da je put ka budućnosti u Briselu, a ne u Moskvi.

Lažnim je nazvao Dodikove tvrdnje da je evropski put BiH nespojiv s postojanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice koji ima ovlašćenja da nameće zakone i smenjuje izabrane zvaničnike.

Marfi kaže da su SAD stava da visokii predcstavnik u BiH treba da ostane sve dok se ne ispune ciljevi koji su jasno postavljeni još 2008.. Tada je Upravni odbor Saveta za sprovođenja mira u BiH definisao program od pet ciljeva i dva uslova kao preuslove za zatvaranje OHR-a. Jedan od njih je procena da se u zemlji u celosti poštuje Dejtonski sporazum.

Marfi tvrdi da je visoki predstavnik Kristijan Šmit, taj koji trenutno obezbeđuje napredak BiH na evropskom putu. “Bez visokog predstavnika, i to je nedvosmisleo, možda ne bi bilo ni izbora u oktobru 2022. Zamislite gde bismo bili sad da nije bilo tih izbora“, naveo je Marfi.

Marfi je ponovio da izgradnja Južne interkonekcije odnosno povezivanje gasne mreže BiH s Hrvatskom ostaje strateški interes Zapada da bi se smanjila zavisnost o ruskom gasu. Rekao je i da je Čović prepreka tom projektu.

“Dragan Čović stoji na putu svemu tome, jer on smatra da bi on trebalo da ima ličnu firmu koja bi kontrolisala Južnu interkonekciju, firmu koja uopšte ne postoji”, kazao je Marfi.
Ponovio je stav SAD da projekt treba da vodi postojeća firma “BH-Gas” koju treba preustrojiti, a ne neka potpuno nova, čije bi sedište bilo u Hercegovini”, kako to predlaže Čović.

Čovića je optužio da “interes naroda stavlja na poslednje mesto” pretpostavljajući mu svoj finansijski i stranački interes što, kako tvrdi, američki ambasador, istovremeno pomaže jačanju ruskog uticaja.

“Nastavićemo se boriti, navoditi argumente i braniti, inzistirati na energetskoj sigurnosti BiH u ime građana Federacije BiH i ekonomske koristi i Bošnjaka i Srba i Hrvata. A gospodin Čović je taj koji treba odlučiti treba li raditi u ime ljudi za koje tvrdi da ih predstavlja ili će raditi u korist Rusije. To je izbor s kojim se suočava”, rekao je Marfi, prenela je sarajevska N1 tv..


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: