Podeli vest

Desetak ekoloških aktivista iz različitih delova Srbije danas je došlo na Kablar noseći transparent na kome piše da su protiv radova na projektu revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure i izgradnje vidikovca na vrhu planine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ Branko Lukić

Nešto posle 12.00 časova stigao je i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta koji im je pružio podršku. Ekolozi su dobacivali prolaznicima i meštanima koji su došli na vrh planine da obeleže početak radova izgradnje vidikovca, kojoj su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri Goran Vesić i Husein Memić.

Sa druge strane, meštani su, kako kažu ogorčeni zbog dolaska ekoloških aktivista koji, kako kažu, nemaju nikakve veza sa Kablarom, a koji ih uznemiravaju na njihovim vekovnim ognjištima.

„Mi znamo šta valja i šta nam je preko potrebno od puteva, turizma i saobraćajnica koje će oživeti ovaj kraj koji je bio vekovima zapostavljen, rekao je Radojica Todorović. Ipak, okupljeni ekološki aktivisti nisu sprečili da se na svečan način obeleži početak izgradnje staklenog vidikovca.

Vesić: Razvijamo Ovčarsko-kablarsku klisuru, kao i sve druge delove zemlje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas radove na rekonstrukciji puta za Kablar, od Ovčar Banje, koji se izvode u okviru projekta integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure.

Mimistar je istakao da će sa novim vidikovcem na Kablaru, čija izgradnja počinje, i pratećom infrastrukturom, taj deo Srbije doživeti ubrzan napredak.

“Pristupne saobraćajnice na ovoj turističkoj atrakciji veoma dobro napreduju. Mi smo kao država, veoma mnogo uložili u Ovčarsko-kablarsku klisuru, poslednjih godina oko 700 miliona dinara. Ako dodamo tome da je Grad Čačak uložio 200 miliona, to je znači preko osam miliona evra što je uloženo kako bi se ovaj kraj Srbije razvijao, i ne samo ovaj put i ne samo vidikovac, čiju izgradnju počinjemo danas”, istakao je Vesić.

Naveo je da to nisu samo ulaganja u put i vidikovac, već i u izmuljavanje jezera Međuvršje, sa čime će se uskoro početi, a što je veoma skupo, kao i da se radi pristupna staza, koja je, prema njegovim rečima, do pre godinu dana bila u šipražju, kao i ulaz u Ovčar banju.

“Radiće se i izgradnja kanalizacije u tom području, jer je Čačak iz LIID projekata za lokalni razvoj koji finansira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, bespovratno dobio skoro 2,6 miliona evra”, rekao je ministar.

Vesić je ukazao i da svega toga ne bi bilo da nije izgrađen autoput “Miloš Veliki”, koji je bio deo vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se Srbija saobraćajno poveže.
“Svaki put, pruga znači nove investicije, novu farbiku, radna mesta, razvoj turizma. U ovu investiciju nikada ne bismo ušli da nemamo autoput koji može da dovede ljude, da posete klisuru, da vide naše manastire, ovu prirodnu lepotu, jezero, vidikovac. Sve je povezano, jedan put treba da prate i ovi naizgled mali projekti, koji su najveći za ljude koji žive u ovom kraju Srbije”, rekao je Vesić.

On je poručio da država razvija i razvijaće i druge delove zemlje.

“Do februara ćemo završiti petlju Lučani, onda i put do Požege, tunel Laz je pri kraju, i ostaje tunel Munjino brdo. Uz to sutra će se razvijati Požega, Ivanjica, Arilje, ceo ovaj kraj. Omogući ćemo ljudima da žive ovde, da mogu da zarađuju. Zato je važna saobraćajna infrastruktura”, rekao je Vesić.

Zahvalio je njegovom timu koji vodi projekat integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure, na čelu sa pomoćnicom ministra Tanjom Popović.

Dodao je da je ove godine za Lučane izdvojeno 100 miliona dinara, a za Čačak 135 miliona.

Naveo je i da se kroz isti program uređuje i srednjovekovna tvrđava Maglič.

“Gradićemo i brzu saobraćajnicu Kraljevo – Novi Pazar, to će dovesti do obnove tvrđava Brvenik, Jeleč, manastira Stare Pavlice. Ovo je kraj u kojem se upoznaje srednjovekovna Srbija, i posebno će osetiti korist od izgradnje infrastrukture”, rekao je Vesić.

Pre obilaska radova na putu, ministar se provozao jezerom Međuvršje, trimaranom za koji je nadležnima u lokalnoj samoupravi danas, baš on, simbolično, doneo dozvolu za plovidbu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: