Podeli vest

Poslanici Evropskog parlamenta su, tokom rasprave sa predstavnicima Evropske komisije i Saveta EU o najnovijim dešavanjima na KiM, pozvali na uspostavljanje mira i stabilnosti i povratak dijalogu pod okriljem EU, ali i na punu, nezavisnu i objektivnu istragu o događajima u Banjskoj i privođenje pravdi odgovornih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropski parlament
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias/FILE

Španski državni sekretar Paskal Navaro Rios, koji je kao predsedavajući otvorio raspravu, podsetio je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao obe strane na uspostavljanje mira i povratak dijalogu, a na završetku rasprave je i osudio napade u Banjskoj i pozvao na privođenje odgovorniih pravdi.

Lenarčić: Beograd i Priština da se uzdrže od svih aktivnosti koje bi mogle da dovedu do eskalacije

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Janez Lenarčić istakao da je važno da se Beograd i Priština uzdrže od svih aktivnosti koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije.

“EU je pozvala obe strane da preuduzmu konkretne mere za deeskalaciju koja je potrebnija nego ikada, kao i da je potrebno počinitelje privesti pravdi. Ta deeskalacija ne treba da bude izgovor da se odustane od dijaloga za normalizaiju”, rekao je Lenarčić.

On je rekao da rasprava pokazuje potrebu da EU ostane ujedinjena i iskoristi sve čime raspolaže kako bi se deeskalirale napetosti, sprovele obaveze iz dijaloga i normalizovali odnosi.

“Put ka EU zavisi od toga”, naglasio je on.

Bilčik: U poslednjih 10 godina “nismo imali takvo nasilje”

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da stanje na terenu ozbiljno i da može da eskalira, kao i da u poslednjih 10 godina “nismo imali takvo nasilje”.

“Potrebna je detaljna istraga. Obe strane imaju ogromnu odgovornost da se vrate u dijalog”, rekao je Bilčik.

Bilčik: Dolaskom Aljbina Kurtija na vlast dijalog počeo da se oteže i zastaje

Bilčik je naglasio da je dolaskom Aljbina Kurtija na vlast dijalog počeo da se oteže i zastaje, umesto da napreduje.

“Moramo otkriti šta se tačno dogodilo 24. septembra i trebaju nam objektivne činjenice. Ne treba nam nikakvo površno dodeljivanje krivice. Stablizacija Balkana smeta Rusiji, njima odgovara destabilizacija. Jedino rešenje je miran dijalog i povratak za pregovarački sto”, zaključio je Bilčik.

Lakapel: Ako je neko odgovoran u sukobu Beograda i Prištine, to su EU i vlada u Prištini

Francuski evroposlanik Žan Lik Lakapel ocenio je da, ako je neko odgovoran u sukobu Beograda i Prištine, to su EU i vlada u Prištini.

“Proletos se Kurti odlučio na provokaciju da imenuje gradonačelnike u nekoliko opština i tako marginalizuje srpsko stanovništvo na KiM koje je kolevka srpskog naroda. Policija je to brutalno sprovela u delo. Pružam punu podršku srpskom narodu”, rekao je Lakapel.

On je pozvao na uvođenje sankcija Kurtiju i ukazao na napade nad srpskim stanovništom koji su, kako je naglasio, prošli bez posledica.

“Treba da otvorimo oči pred kosovskim potezima. Za nas nema smisla da se ta navodna zemlja integriše u EU”, poručio je Lakapel.

Deli: Stanje kranje napeto i složeno

Mađarski evroposlanik Andor Deli rekao je da je stanje kranje napeto i složeno i ocenio da najnoviji tragični događaji pokazuju da se rešenje mora da se pronađe što je pre moguće.

Ukazao je i na važnost objektivne i nepristrasne istrage.

“Sve ovo su samo manifestacije, simptomi mnogo većih problema, a to je već 10 godina nerešeno pitanje srpske zajednice na Kosovu. Izgled mogućeg rešenja sa formiranjem Zajednicke srpsih opština je već tu. Zapravo je tu već deceniju od Briselskog sporazuma 2013. godine”, naglasio je Deli.

On je dodao da postoji čitav niz međunarodnih konvencija i povelja koje obezbeđuju širi okvir za rešavanje situacije posebnih zajednica, koji su obavezni elementi kopenhaških kriterijuma potrebnih u procesu evropske integracije.

“Svi pravni elementi su tu, poitička volja svih evropskih i američkih medijatora je tu i nakon decenije, vlada u Prištini mora da napravi neophodan korak”, poručio je Deli.

Slovenački evroposlanik Matjaž Nemec osudio je svako nasilje i pozvao na kažnjavanje odgovornih za dešavanja u Banjskoj.

“Svi napori lidera moraju ići u smeru da se ovakve stvari ne ponove”, rekao je Nemec i pozvao Vučića i Kurtija da obnove dijalog.

Mandl kritikovao je Evropsku komisiju da je zakazala u svojim naporima oko ublažavanja napetosti

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl kritikovao je Evropsku komisiju da je zakazala u svojim naporima oko ublažavanja napetosti na Zapadnom Balkanu, a posebno je kritikovao šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja što ne prisustvuje raspravi.

“Pitam se gde im je važnije sada da budu nego ovde”, rekao je Mandl.

Predstavnici tri zemlje traže uvođenje sankcija Srbiji

Na sednici je bilo i evroposlanika koji su bili najglasniji u osudi i prebacivanju krivice na Srbiju, a među njima su Tonino Picula (Hrvatska), Viola Fon Kramon (Nemačka), Ilhan Kjučuk i Angel Džambarski (Bugarska) koji su tražili da se Srbija osudi, da se protiv nje uvedu mere ili obustave infrastrukturni projekti.

Oni su tokom rasprave izrazili zabrinutost zbog, kako tvrde, gomilanja sprske vojske na administrativnoj liniji sa KiM i zatražili njeno povlačenje.

Fon Kramon je pozvala Srbiju da aktivno učestvuje u istrazi o događajima u Banjskoj i pronađe sve odgovorne, a EU da, zajedno sa NATO, donese plan za hitne situacije na severu KiM.

Austrijski poslanik Tomas Vaic je pozvao specijalog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da, s obzirom na to da, kako je naveo, nema pozitivnih rezultata u dijalogu, razmisli da se povuče sa dužnosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: