Podeli vest

Godišnjica smrti princeze Dajane, koja je preminula 31. avgusta 1997. godine, još uvijek izaziva saosećanja širom sveta. Njen život bio je ispunjen usponima i padovima, a njen ljubavni život posebno je privukao pažnju i interes medija i javnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Princeza Dajana
Tanjug/ AP Photo/Alastair Grant

Princeza Dajana Spencer postala je svjetski poznata kao “narodna princeza”, zahvaljujući svojoj empatičnosti, toplini i povezanosti s običnim ljudima. Njen put prema kraljevskom statusu počeo je kada je postala verenica britanskog prestolonasljednika, princa Čarls, 1981. godine.

Njihova veza na početku činila se jako čudnom, ne samo zbog toga što je bila 13 godina starija od princa već i zbog toga što je on bio u vezi s Dajana starijom sestrom Sarah. 

O njihovoj veridbi Lejdi Di je ispričala medijima sledeća:

‘Rekao mi je da sam mu jako nedostajala, a zatim me pitao hoću li se udati za njega. Mislila sam da se šali pa sam se počela smejati i rekla sam mu: ‘Ok, može’. Bio je smrtno ozbiljan. Pitao me shvatam li da ću jednog dana biti kraljica. Čula sam unutrašnji glas kako mi govori da nikad neću biti kraljica, ali da ću imati tešku ulogu’, dodala je.

Njihova svadba, održana 29. jula iste godine, bila je veličanstvena ceremonija koju je pratio celi svet.

No, iako je na prvi pogled izgledalo kao bajkovito venčanje, već tokom prvih godina postalo je očito da se između Dajane i Čarlsa stvaraju napetosti. Oboje su bili suočeni s pritiscima kraljevske porodice i javnosti, a njihovi lični interesi i karakteri često su se sukobljavali. Princeza Dajana je bila zainteresovana za humanitarni rad, saosećala se s onima koji su manje sretni i patili od različitih problema. S druge strane, princ Čarls je bio duboko povezan s tradicijom i budućim kraljevskim dužnostima.

Troje u braku

Njihov brak polako je počeo pokazivati pukotine, a mediji su počeli da da izveštavaju o nesuglasicama i glasinama o vanbračnim odnosima oboje supružnika.

Čarls je imao je aferu s Camillom Parker Bowles (75), s kojom je u braku od 2005. i koja je u svibnju ove godine dobila titulu kraljice.

‘Bilo nas je troje u braku pa je bila mala gužva’, rekla je princeza Dajana 1995. u intervjuu, godinu dana pre nego što su se i službeno rastali. Iako se zna da je Dajana molila Čarlsa da ostavi Kamilu, on to nije učinio

Sa druge strane ni Dajana nije bila van afera, a posebno se govorilo o vezi sa vojvodom od Engleske, Čarls Spencerom. Njihova emocionalna povezanost pružila joj je utehu i podršku u teškim vremenima.

Vodim se srcem, a ne glavom

U jednom od intervjua rekla je da je ostatak porodice više vidi kao pretnju, nego kao kraljicu i da ne smatra da će to ikada postati.

“Radim stvari drugačije. Ne vodim se strogim pravilima. Ja se vodim srcem, a ne glavom. To me je puno puto dovelo u nevolje tokom posla, ali neko mora da izađe među ljude, da ih voli i da im to pokaže”, rekla je Dajana.

Nakon razvoda, Dajana je nastavila svoj humanitarni rad i povezivala se s brojnim organizacijama koje su se bavile humanitarnim delima, posebno onima koja su se odnosila na decu, borbu protiv HIV-a i minskih polja.

No, osim njenog humanitarnog rada, javnost je i dalje bila zainteresovana za njenu privatnost i ljubavni život. Dajana je imala nekoliko veza nakon razvoda, a njezin odnos s Dodi Al Fayedom posebno je privukao medijsku pažnju. Njihova tragična smrt u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine ostavila je svet u šoku.

Dajana je sahranjena 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih. Uspomene na princezu Dajanu ne blede, a njen ljubavni život ostaje važan dio njene priče.

Njena sposobnost da izrazi svoju ranjivost i empatiju prema drugima čini je ikonom koja će živeti i nadalje, podsećajući nas da je ljubav, saosećanje i humano srce ono što nas povezuje i čini nas ljudima.

Svih ovih godina medijima kruže različite teorije. Mnogi se pitaju da li je neko učinio nešto sa kočnicama automobila, da li je Dajana u trenutku pogibije bila trudna… Istina se nažalost verovatno nikada neče saznati.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!