Podeli vest

Najniže troškove energije za grejanje u grejnoj sezoni 2023/2024, prema cenama iz prve polovine oktobra 2023. za prosečan stambeni prostor od 60 kvadrta, imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem drva i koštaće 56.000 dinara, a najviše će platiti domaćinstva koja se greju na struju i to oko 200.000 dinara, objavila je Agencija za energetiku Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

GREJANJE - RADIJATOR
Foto: Pixabay

Najniži troškovi grejanja se odnose na područja Srbije u kojima se drvo može nabaviti po nižim cenama (na primer 6.790 dinara po metaru kubnom) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto.

Značajno veće troškove, 92.500 dinara će imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 9.500 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.

Nešto niži troškovi od 84.600 dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 metara kvadratnih na 20 stepeni celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh,

Prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji iznosi 150 kWh po metru kvadratnom.

Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i iznosiće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas.

U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok su cene ogrevnog drveta manje za oko 11 odsto i peleta su manje za 12 odsto.

Cena propan butan gasa je manja za sedam odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za osam odsto.

Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

AERS savetuje građanima da pri izboru načina grejanja, tražie pomoć stručnjaka.

“Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koje su energetski što efikasniji”, navedeno je na sajtu AERS.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: