Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da će danas biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, u prisustvu predsednika Si Đinpinga, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane i najavio da će taj sporazum stupiti na snagu do maja ili juna.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

“Moramo da jurimo tzv. preferencijalne aranžmane za naše proizvode u poljoprivredi i industriji. Moramo da osvajamo nova velika tržišta da ne dođe u pitanje višak maline i jabuka, vina i rakije”, rekao je predsednik u ponedeljak.

On je dodao da će procedura oko sporazuma biti završena kod nas do kraja marta.

“I potrebno je da prođe razmena nota sa kineskom stranom u roku od 90 dana, a do maja ili juna da stupi na snagu”, istakao je Vučić i dodao da više neće biti nikakve carine.

Kako je rekao, to bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu, breskvu, sojino ulje, jer nam je to jedan od najprodavanijih proizvoda.

Dodao je da neće biti carine ni na smrznutu malinu, koja beleži rast od 350 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Zatim ni na pivo, vodu, kiselu vodu, gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode…

“Vino će biti bez carina u potpunosti za pet godina, pošto će se carina postepeno smanjivati po 20 odsto u narednih pet godina, dok danas moraju da se uračunaju i čine 30 odsto ukupne cene. To će biti nula odsto posle pet godina i naši vinari će imati mnogo bolju cenu na tom tržištu”, istakao je Vučić.

Naglasio je da će to puno značiti za naše vinarije širom Srbije.

Kada je reč o rakiji, u periodu od 10 godina biće ukinuta carina, pošto će svake godine biti niža za po 10 odsto, dodao je on.

Kaže da su to za nas velike stvari koje će pomoći da uvozimo sirovine po značajno nižim carinama i za naše čeličane i rudnike.

“I kada kažu šta ćemo da uvezemo za naše potrošače… pa ne može ni EU da se takmiči sa Kinom, a ne mi. Ti proizvodi koje inače uvozimo iz Kine imaće neuporedivo nižu cenu”, naveo je Vučić.

Taj ugovor o slobodnoj trogivini, kako kaže, pokazuje koliko smo se trudili da popravimo poziciju poljoprivrednih proizvođača i industrijskih, napomenuo je on.

Vučić je rekao novinarima da je to veoma važan sporazum koji je pripreman šest meseci i da je na njemu radilo i pregovaralo šest radnih grupa.

Pohvalio je Ministarstvo trgovine i rekao da pregovori nisu bili laki.

Vučić je rekao da će sastanci krenuti ujutru i da će imati bilateralni susret sa Si Đinpingom, kao i pre toga višesatni sastanak sa Van Hu Ningom, koji je na čelu Nacionalnog saveta – najvažnijeg političkog tela koje savetuje kinesko rukovodstvo.

To je najznačajnijij politički mislilac savremene Kine, rekao je predsednik Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: