Podeli vest

Dokumenta FBI pokazuju da je grupa odgovorna za sajber napad na CG iznudila više od 60 miliona dolara

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FBI
FOTO:PIXABAY

Hakerska grupa “Cuba ransomware” iznudila je između decembra 2021. i avgusta 2022. godine više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava, upozorili su američki Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za sajber bezbednost (CISA).

U pitanju je hakerska grupa koju je Vlada Crne Gore optužila za sajber napad letos, koji je naneo značajnu štetu.

Dokument FBI i CISA predstavlja nastavak upozorenja koje je FBI objavio u decembru 2021. godine, a u kom je navedeno da je dotad hakerska grupa zaradila blizu 44 miliona dolara od plaćanja otkupnine nakon napada na više od 49 subjekata u pet kritičnih infrastrukturnih sektora u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi portal CdM.

“Od tada je hakerska grupa ‘Cuba ransomware” zaradila dodatnih 60 miliona dolara od napada na 100 organizacija širom sveta, što je skoro polovina od 145 miliona dolara koje je tražila kao otkupninu od tih žrtava”, prenosi portal “techcrunch.com” nalaze iz dokumenta FBI i CISA.

Ističe se da se od objavljivanja prvog upozorenja FBI u decembru 2021. godine broj američkih subjekata kompromitovanih napadima “Cuba ransomware” udvostručio, a otkupnine koje su tražene i plaćane su u porastu.

U avgustu ove godine, ova banda je bila povezana sa napadom koji je ciljao Crnu Goru, a na udaru su bili vladini sistemi i druga kritična infrastruktura i komunalne usluge, uključujući sisteme za električnu energiju, vodovod i transport.

U trenutku napada, banda “Cuba ransomware” je tvrdila da je od crnogorskog parlamenta dobila “finansijsku dokumentaciju, prepisku sa zaposlenima u banci, kretanje računa, bilanse stanja, poreska dokumenta i izvorni kod“.

FBI i CISA su ukazali da je banda nedavno počinila napade u SAD i Velikoj Britaniji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…