Podeli vest

Međunarodni festival sportskog filma biće održan od 23. do 27. avgusta na Kraljevom trgu i u Kulturnom centru Zlatibor, najavili su organizatori danas u susretu sa medijima u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Pixabay

Na programu MFSF će biti prikazano 45 igranih i dokumentarnih filmova iz Srbije i 18 zemalja iz regiona i celog sveta.

Dan pre svečanog otvaranja, 23. avgusta festival prvi put izlazi na Kraljev trg, gde će biti prikazani filmovi – “Kako smo zavoleli basket” (2023) Vladimira Pajića i Petra Petrovića (50 minuta) gde je narator i glavni učesnik bivši košarkaš i sada trener Aleksandar Saša Đorđević , “Bogdan Bogdanović” (2019) Miloša Ratkovića i Slobodana Šarenca i “Novak – neispričana priča: Karakter” Jelene Medić, o svetskom šampionu, našem teniseru Novaku Đokoviću.

Olivera Nikitović, direktorka festivala – MFSF predstavila je i program svečanog otvaranja 24.08. u bioskopu Kulturnog centra sa filmom “Dule Savić, a u Londonu muk”, o našem proslavljenom fudbaleru Dušanu Duletu Saviću, autorke Branke Bešević Gajić i producenta Olivera Paunovića. Festival će spustiti zavesu 27. avgusta proglašenjem pobednika i projekcijom filma “Najbolji golman na svetu” o velikom sportisti Perici Radenkoviću, autorskog tandema: Katarina Sinđelić i Vladimir Kurćubić.

Dobitnici nagrada za životno delo i gosti 12. MFSF ove godine su glumac i producent Milutin Mima Karadžić, legenda fudbala Dušan Dule Savić, Milovan Obradović Drda (fudbal), Jovana Preković (karate), Darko Pančev (fudbal), Zoran Terzić (odbojka) i Miroslav Nešić (sportski novinar i publicista).

Jovan Marković, umetnički direktor i idejni tvorac MFSF, naglasio je da su pri osnivanju festivala imali veliki problem da uopšte pronadju domaće autore, reditelje koji snimaju sportske filmove, da bi nekako popunili program. U slučaju da nema, oni su onda selektovali regionalne i inostrane filmove.

Medjutim, kako je otkrio Jovan Marković, nakon 12 izdanja, sada imaju problema da od tolike hiper produkcije domaćih dokumentarnih filmova o sportu, izdvoje barem desetak naslova u repertoar.

Aleksandar Avramović, dugogodišnji selektor i urednik programa 12. MFSF, istakao je da je selekcija 2022. imala veoma zapažene i uspešne rezultate, jer su se kao festival predstavili u Milanu (Italija), gde se održava koncepcija festival festivala, te da imaju ambiciju da MFSF postaje prava svetska manifestacija.

Avramović je odgledao preko 350 filmova da bi napravio izbor od 45 ostvarenja za koje kaže da su veoma sadržajne i bogate produkcije.

On je otkrio da će dokumentarac “Kako smo zavoleli basket” gde dominira Saša Đorđević, imati pravu svetsku premijeru, jer film još uvek nije gotov, nalazi se u montaži.

“U Sloveniji su osnovali takodje festival sportskog filma, koji ove godine ima svoje drugo izdanje, a upravo večeras počinje u Budvi isto takav festival. Tako su Slovenija i Crna Gora napravili festivale inspirisani našim, što nam je velika čast”, rekao je Avramović.

Osim Srbije, publika će gledati ostvarenja iz bivše Jugoslavije – Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine.

Od ostalih zemalja stižu kratkometražna, srednjmetražna i dugometražna igrana i dokumentarna filmska dela iz Kine, SAD, Finske, Islanda, Madjarske, Nemačke, Rusije, Avganistana, Španije, Italije, Francuske.

Grad gost na festivalu je Pirot, te će 25.08. biti upriličen susret domaćina (Zlatibor) sa delegacijom Pirota – novinarima i filmskim autorima.

Veliki broj sportova je prisutan u ovim filmovima na festivalu: košarka, fudbal, tenis, alpinizam, automobilizam, ženska košarka, triatlon (plivanje, atletika, biciklizam), maraton, jedrenje na dasci, karate, mačevanje, jahanje bikova, sportsko penjanje, boks, kao i paraolimpijske igre – plivanje i bacanje diska. Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije, povodom 100-godišnjice košarkaške igre u našoj zemlji.

Povelju heroina sporta i života primiće Ivana Petrović, bacačica koplja iz Kosjerića. Povelju će joj uručiti košarkašica Nataša Kovačević, čije ime nosi ovo priznanje.

Nataša je imala dobro poznatu tragediju o kojoj je snimljen uspešan dokumentarni film “Skok” (2021) Aleksandra Miletića (scenarista i producent) i Ivice Vidanovića (režiser).

Pored filmskog programa, na Kraljevom trgu će u petak, 25.8. biti organizovan sportski dan „Pokreni se i vežbaj“, za sve uzraste.

U nedelju, 27. avgustau biće priređena izložba Košarkaškog saveza Srbije povodom 100 godina košarke u Srbiji, namenjena svim ljubiteljima sporta.

Stručni žiri festivala čine – Vladimir Stanković, novinar, publicista i filmski autor, nosilac priznanja MFSF za životno delo, Ognjen Rakočević – filmski stvaralac i docent na FDU, laureat glavne nagrade na 11. MFSF Srbija i Miloš Todorović, takodje filmski autor, dobitnik nagrade za režiju na 11. MFSF Crna Gora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: