Podeli vest

U Srbiji su neka od najtraženijih zanimanja trgovci i prodavci, IT stručnjaci i administrativni radnici, dok tržištu rada najviše nedostaju zanatlije, rekao je predstavnik Infostuda Miloš Turinski.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

On je za Tanjug naveo da je do juna ove godine na Infostudu objavljeno više od 38.000 oglasa za posao, što je za 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada ih je objavljeno oko 42.000.

Prema rečima Turinskog, postoji veliko interesovanje i poslove u mašinstvu, elektrotehnici i ugostiteljstvu. Dodao je da su pomenuta zanimanja najtraženija već godinama i da u tom smislu nema velike razlike u odnosu na prošlu godinu.

“To su najtraženiji poslovi u poslednjih 15, 20 godina. Trgovina i prodaja drži prvo mesto od osnivanja Infostuda”, rekao je Turinski.

On je naveo da će ti poslovi biti traženi i u narednom periodu i dodao da se može očekivati da će ubuduće i automehaničari, frizeri, stolari i vodoinstalateri biti u deficitu.

Sve više tržištu rada nedostaju i profesionalni vozači i kuvari. Turinski objašnjava da nema dovoljno zanatlija jer je veliki broj kvalifikovanih radnika otišao u Zapadnu Evropu, dok mladi u Srbiji nisu zainteresovani da se bave tim zanimanjima, već žele da rade neke savremenije poslove.

“Moramo da radimo na edukaciji, da mladi shvate da ova zanimanja nisu manje vredna i da mogu da im donesu, siguran i stabilan posao sa jedne strane, a sa druge i visoku zaradu”, rekao je Turinski. Kada je reč o zanimanjima koja su najbolje plaćena,Turinski navodi da prednjače poslovi u IT sektoru, gde je prosečna zarada oko 1.700 evra, a dobro su plaćeni i zanati, gde zarada može da iznosi do 3.000 evra.

“IT sektor je ove godine pretrpeo blagu krizu i tu imamo blagi zastoj u zapošljavanju, ali očekujem da će se to promeniti već početkom sledeće godine”, rekao je Turinski.

Pandemija je donela brojne novine u načinu poslovanja, poput rada od kuće koji je postao praksa u mnogim firmama, a Turinski ističe da se na godišnjem nivou nudi oko 4.000 poslova koje omogućavaju rad od kuće ili sa nekog udaljenog mesta.

“Dovoljno je da imate laptop, internet ili mobilni telefon u zavisnosti od pozicije i posla kojim se bavite”, rekao je on.

Dodao je da je digitalna pismenost važna za svaki posao i da se očekuje da ljudi znaju da koriste barem osnovne alate poput mejla, video programa i konekcije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: