Ilon Mask je održao svoje obećanje i objavio izvorni kod za model jezika Grok koji je razvio njegov start-up za veštačku inteligenciju kAI. Ovo čini osnovu za istoimenog chatbot-a na Iks-u, bivšem Tviteru, koji je tamo dostupan pretplatnicima koji plaćaju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Czarek Sokolowski (STF)

Mask je takođe bio jedan od osnivača AI pionira OpenAI, ali je otišao pre mnogo godina. Od tada je tužio kompaniju jer ne odgovara „Otvorenom“ delu njegovog imena suprotno onome što je dogovoreno. OpenAI je odgovorio da Mask tuži samo zato što više nema kontrolu.

Razvijeno u rekordnom roku

Na kAI-u, međutim, svi plešu na Maskov nos. Ovaj start-up je u rekordnom roku razvio i izbacio na tržište jezički model, engleski model velikog jezika (LLM). LLM čine osnovu za modernu veštačku inteligenciju. Grok je dostupan Iks pretplatnicima od novembra.

Grok LLM je stavljen pod licencu otvorenog koda. Fejsbuk operater Meta i francuski visokoletač Mistral takođe su učinili svoje LLM javno dostupnim. OpenAI i Google, s druge strane, drže svoje jezičke modele strogo u tajnosti i nude samo gotov krajnji proizvod javnosti.

Nije upotrebljivo za privatne korisnike

Međutim, sami isprobati Grok biće izazov. Meta i Mistral objavili su varijante svojih jezičkih modela koje čak i srednje kvalifikovani korisnici mogu pokrenuti na svojim standardnim privatnim računarima. Grok je, s druge strane, dostupan samo u ogromnoj verziji, za preuzimanje od 318 gigabajta.

Da bi se koristio jezički model, potreban je računar sa približno istom količinom RAM-a. Stoga će Grok u početku biti interesantan samo kompanijama koje su već specijalizovane za AI i imaju odgovarajuće resurse. Ovo bi, zauzvrat, moglo da optimizuje Grok tako da se može koristiti šire.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: