Podeli vest

Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek, izjavila je ministarka za RTS.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Danica Grujičić
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je danas da primarna zdravstvena zaštita u Srbiji mora da se reorganizuje i da je potrebno vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima.

“Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek”, izjavila je ministarka za RTS.

Ona je kao primer navela da je imala pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, i koji “zbog toga nije mogao da se oseća dobro” i istakla neophodnost ograničenja broja medikamenata.

Grujičić je govorila i o propustu, kada je od 16. septembra do 19. oktobra u GAK “Narodni front” u Beogradu, umesto BSŽ vakcine, 600 beba primilo fiziološki rastvor i saopštila da je istraga u toku nakon koje se očekuje zvanično saopštenje, kao i da se sprovodi ispravna imunizacija tih beba.

Ministarska zdravlja je rekla da je napravljen raspored za 430 beba, a da se na zakazanom davanju vakcine nije pojavilo dvoje dece.

“Ne želim da osuđujem ustanovu gde je prošle godine porođeno 8.500 žena, najkomplikovanije trudnoće iz cele Srbije dolaze u tu ustanovu. Ne možete na osnovu greške jedne osobe i propusta koji je napravljen celu bolnicu osuditi da je loša, da ne valja”, poručila je ministarka.

Povodom još jednog incidenta u zdravstvenoj ustanovi u Ćupriji, kada je preminuo mladić iz Svilajnca nakon komplikacija tokom kolonoskopskog pregleda, Grujičić je saopštila da je u ponedeljak bila inspekcija.

“Kada god se desi incident, nešto što je komplikacija koja uznemiri javnost treba napraviti spoljašnju stručnu kontrolu rada i kvaliteta rada, jer to daje objektivnu sliku. Perforacija debelog creva se dešava prilikom kolonoskopije, uočena je na vreme, čovek je ušao u operaciju, šta se dalje dešavalo ne znam, papiriloški sve izgleda u redu, desio se incident, komisija je dužna da kaže”, istakla je ministarka.

Ona je rekla da je u ovom slučaju inspekcijski nadzor brzo izvršen, jer je javnost bila upoznata s tim, ali da je inače potrebno ubrzati taj proces, tako da se na osnovu iznesenih žalbi odgovori dobiju unutar dve do tri nedelje, kao i da u sve treba da bude uključena Republička stručna komisija.

Govoreći o dopunskom radu, ministarka zdravlja najavila je da će u sredu imati sastanak sa profesorkom Sanjom Radojević Škodrić i da je RFZO napravio platformu za dopunski rad u državnoj ustanovi.

“Nema razloga da operišete u drugoj ustanovi, radite sa svojim timom u svojoj kući. Ljudi imaju pravo da biraju primarnog lekara, direktor ustanove određuje ko će šta operisati. Videće se kod koga najviše idu pacijenti i ko ima najkvalitetniji rad, uvek će se dešavati komplikacije”, rekla je ministarka.

Ministarka Grujičić je saopštila i da je nabavljen veliki broj skenera i magnetnih rezonanci i da direktori zdravstvenih ustanova moraju da budu odgovorni kako i koliko su u oni u upotrebi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ