Podeli vest

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da se svet sve više približava “velikom rascepu” u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima i istakao da je zbog toga toga potrebna promena “međunarodne finansijske arhitekture”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

On je na generalnoj debati Generalne skupštine UN rekao da bi jedino tako ona mogla da služi kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme, uključujući paket za pomoć od 500 milijardi dolara godišnje za one zemlje koje su najviše zadužene.

“Čini se da svet nije u stanju da odgovori na sve veće globalne izazove”, rekao je Gutereš i upozorio da međunarodne institucije, ukoliko ne budu reformisane, rizikuju da postanu deo problema. Generalni sekretar je ukazao da se produbljuju podele između ekonomskih i vojnih sila, između Severa i Juga, Istoka i Zapada.

Gutereš je upozorio da je odgovor sveta na klimatske promene potpuno neadekvatan i nedovoljan. On je zahtevao pakt klimatske solidarnosti prema kojem bi svi veliki emiteri uložili dodatne napore da smanje emisije zagađenja, dok bi bogatije zemlje podržavale ekonomije u razvoju finansijski i u tehnologiji da to učine.

Gutereš je takođe istakao da, na primer, Afrika ima 60 odsto svetskih solarnih kapaciteta, a da ima samo dva odsto ulaganja u obnovljive izvore energije.

Gutereš je pozvao zemlje OECD-a da potpuno napuste korišćenje uglja do 2030. godine, a ostatak sveta do 2040. Generalni sekretar je potvrdio da će imenovati do kraja godine komisiju na visokom nivou koja će ga izveštavati o implikacijama upotrebe veštačke inteligencije.

On je predložio formiranje novog globalnog tela za veštačku inteligenciju koje bi moglo da obezbedi informacije i ekspertize za države članice kao što to radi Međuvladin panel za klimatske promene. Takođe, Gutereš je pozvao da se ne odustaje od napora usmerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

“Ne smemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom”, rekao je Gutereš na opštoj debati Generalne skupštine UN.

Kada bi svaka država ispunila svoje obaveze prema Povelji UN, bilo bi zagarantovano pravo na mir, ukazao je Gutereš, navodeći da kada zemlje prekrše te obaveze, ceo svet postaje nesiguran i ističući kao dokaz za to invaziju Rusije na Ukrajinu. Gutereš je istakao da rat u Ukrajini utiče na ceo svet i da pretnje od nuklearnog rata dovode sve u opasnost.

“Ignorisanje globalnih ugovora i konvencija sve nas čini manje bezbednim”, naveo je Gutereš. Gutereš je istakao da su svetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizovala tržišta i obezbedilo sigurno snabdevanje.

“Neću odustati od svojih napora da to postignem”, naveo je Gutereš. Prema njegovim rečima, svet se ubrzano kreće ka multipolarnom svetskom poretku nakon što je neko vreme bio unipolaran posle Hladnog rata. Gutereš je ocenio da je to dobro jer, kako je naveo, “otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima”. Generalni sekretar je, međutim, istakao da sama multipolarnost ne može da garantuje mir.

“Multipolarnom svetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije”, rekao je Gutereš, navodeći da je zbog toga toga potrebna reforma Saveta bezbednosti UN i ostalih međunarodnih institucija da bi mogle uspešno da rešavaju savremene probleme.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: