Podeli vest

Mala matura pokazala je da su đaci najbolje rezultate postigli na polaganju izbornog predmeta, a najveći broj učenika, njih 38 odsto je izabralo biologiju. Pravilo da je matematika “bauk”, više ne važi. Srpski jezik đacima je sada zadao najviše muka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Analize su pokazale da je prosečna ocena za srpski jezik je 10,73, za matematiku 11,89, dok su najbolja postignuća zabeležena kod izbornih predmeta i to iz hemije 16,06, fizike 15, 57, geografije 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59.

Mali maturanti postigli su lošiji uspeh nego generacija osmaka prošle godine, koja je, uzgred, lošije uradila sva tri testa od učenika koji su osnovnu školu završili u junu 2021.

Ovaj nizak rezultat iznenadio je i decu i nastavnike i roditelje i pred sve je stavljeno pitanje “Šta nije u redu sa srpskim jezikom?”.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović kaže da će se to tek analizirati.

“To će biti predmet analize, da se vidi šta je stvarni razlog jer su zadaci rađeni kao i svake godine prema standardima i standardne težine”.

Međutim, kao mogući razlog Ranđelović navodi i raspored pitanja i odgovora.

“Analiziraće se i da li je u pitanju ova generacija, da li je u pitanju to što smo u testu iz maternjeg jezika imali mešanje ponuđenih rezultata, tačnije nisu sva deca na svakom testu imala isti redosled zadataka, i to će biti predmet analize”, istakao je Ranđelović.

Šta bi to zapravo moglo da znači objašnjeno je u jednom od komentara roditelja na vest o lošim rezultatima.

“Deca su ove godine najlošije uradila test iz srpskog jezika zato što redosled tačnih odgovora nije bio isti, npr. kod nekih je tačan odgovor bio pod A, kod drugih pod C, što im je onemogućilo prepisivanje. Na testovima iz matematike i izbornog predmeta svi su imali isti redosled tačnih odgovora. Da je bilo kao na testu iz srpskog i na tim testovima bi rezultat bio lošiji, ali zapravo realniji”, pisalo je u komentaru.

Možda je sa srpskim jezikom sve u redu. Da li je i sa kontrolom toka testova sve u redu, pokazaće analiza.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: