Podeli vest

Indija je danas lansirala raketu kako bi proučavala Sunce, saopštila je svemirska agencija ove zemlje, nakon istorijskog uspeha sa sletanjem na južni pol Meseca sa roverom Čandrajana-3.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Indian Space Research Organisation via AP

U direktom prenosu na internet stranici Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), koji je pratilo skoro 500.000 gledalaca, i uz hiljade okupljenih u galeriji za posmatranje u blizini mesta lansiranja, raketa je poletela ostavljajući za sobom trag dima i plamena dok su naučnici aplaudirali, prenosi Rojters.

Indija je u avgustu postala prva zemlja koja je sletela letelicom blizu južnog pola Meseca. Lansiranje Aditya-L1, prve indijske svemirske opservatorije za proučavanje Sunca, izvršeno je danas u 11:50 po lokalnom vremenu. Planirano je da Aditya, što na hindu jeziku znači “sunce”, stigne u oblasti svemira na udaljenosti od oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što će uređaju omogućiti neprekidan, jasan pogled na Sunce.

„Dugoročno, podaci iz misije mogli bi da pomognu u boljem razumevanju uticaja Sunca na klimatske obrasce Zemlje i porekla sunčevog vetra, struje čestica koje protiče sa Sunca kroz Sunčev sistem”, saopštili su naučnici iz Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: