Podeli vest

Konzumiranje ishrane bazirane na biljkama može vam pomoći da živite duže i zdravije, pokazalo je istraživanju naučnika sa Univerziteta Harvard.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay


Naučnici su pratili ishranu 100.000 ljudi od 1986. do 2018. godine. Otkrili su da su oni koji su konzumirali više namirnica na bazi biljaka – uključujući integralne žitarice, voće, povrće i orašaste plodove – imaju veću verovatnoću za duži život od onih koji su jeli obroke bogate mesom i mlečnim proizvodima, izveštava Sky News.

Tim istraživača nedavno je predstavio svoja saznanja na skupu Nutrition 2023, godišnjem skupu Američkog društva za ishranu.

Naučnici su razvili novi Planetary Health Diet Index (PHDI) koji pokazuje efekte hrane na ljudsko zdravlje i okolinu. Ovaj indeks uzima u obzir rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i moždanog udara, zajedno sa uticajem na okolinu kao što su upotreba zemljišta, zagađenje koje uzrokuje globalno zagrevanje i potrošnja vode – što je viši rezultat, to je ishrana bolja.

Istraživači su otkrili da su osobe sa višim PHDI ocenama imale 15% manji rizik od smrti od kancera ili bolesti srca, 20% manji rizik od smrti od neurodegenerativnih bolesti i 50% manji rizik od smrti od bolesti respiratornih organa.

Ovo se nadovezuje na postojeće dokaze da su ishrane bazirane na biljkama zdravije za ljude i manje štetne za životnu sredinu.

Prema Harvard Medical School, istraživanja tokom mnogo godina povezala su ishranu bazirane na biljkama sa nižim stopama dijabetesa tipa 2, nekih oblika kancera i bolesti srca.

Takođe, prema Ujedinjenim nacijama, namirnice bazirane na biljkama generalno troše manje energije, zemljišta i vode i proizvode manje zagađenja koje uzrokuje globalno zagrevanje u poređenju sa namirnicama životinjskog porekla.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: