Podeli vest

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pozvao da Srbija povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini administrativne linije i spusti nivo pripravnosti, kao i da apeluje na demonstrante da ostanu mirni na severu KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bela kuća
Foto: Shutterstock

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Fajner istakao zabrinutost SAD zbog napete situacije na severu KiM, kao i da je pozvao sve strane da preduzmu korake u cilju deeskalacije situacije. Fajner je ponovio da SAD očekuju od obe strane da ”u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu ranije ove godine”.

U odvojenom saopštenju Bele kuće se navodi da je Fajner razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, i da je pozvao vlasti u Prištini da omoguće novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

U istom saopštenju navodi se da je Fajner pozdravio spremnost premijera Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore, kao i da je u razgovoru sa Kurtijem ponovio da SAD očekuju od obe strane da se ponovo angažuju u dijalogu uz podršku EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: