Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić najoštrije osuđuje zastrašujuće i morbidne stavove Srđana Škora o sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izrečene u emisiji emitovanoj u programu KTV, saopštilo je danas Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Kako se navodi, Ministarstvo ukazuje i na to da je emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima, posebno član 86. navedenog propisa kojim se zabranjuje govor mržnje, kao i član 90. koji štiti dostojanstvo ličnosti.

“Očito potpuno ispunjen mržnjom u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, Škoro je tom prilikom pozvao na javni linč Danila Vučića koga je okarakterisao kao ‘sliku i priliku svoga oca’. Škoro bi dete predsednika Republike poslao u rudnik, a potom ga ‘tuširao uranijumom’.

Međutim, ni to nije dovoljno ostrašćenom Škoru, već bi sina predsednika Republike, prethodno ga lišivši zaštite koja mu po zakonu pripada, poslao na područje Pokrajine Kosovo i Metohije kako bi tamo bio izložen nasilju albanskih separatista čime bi mu bio ugrožen život”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija pozdravlja blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa ovim zabrinjavajućim slučajem i navodi da će samo bez odlaganja pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih lica zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, posebno onaj uperen protiv dece. Istovremeno, Ministarstvo posebno poziva pojedina sredstva javnog informisanja koja, kako se ističe, u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju, što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima. Eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti biće bez odlaganja sankcionisan na propisima predviđen način, ističe Ministarstvo. Ministarstvo podseća javnost na to da je od formiranja Vlade Republike Srbije u aktuelnom sazivu već više puta odlučno reagovalo na kršenje odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima, te da je bez odlaganja pokretalo odgovarajuće postupke. Ministarstvo najavljuje da će svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanja odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva sva sredstva javnog informisanja da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije, navedeno je u saopštenju. Novinar Srđan Škoro je u emisiji KTV rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohijiu, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: