Podeli vest

Postoji milion razloga da volite nekoga, ali i milion razloga zašto bi takva emocija trebalo da prestane. Ako ste zarobljeni u jednostranoj ljubavi vreme je da krenete dalje. Stručnjaci kažu da vam ovi koraci mogu pomoći

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Prevara partnera
Foto: Shutterstock

„Čežnja koja prati jednostranu ljubav može uticati na emocionalno blagostanje i izazvati mnogo neprijatnosti“, objašnjava Kim Egel, bračni i porodični terapeut iz San Dijega za magazin Helth Line.

Bez obzira na situaciju, ljubav je komplikovana emocija, pojašnjava on.. Čak i kada je jasno da vam veza sa partnerom ne vodi nikuda, može se činiti nemogućim jednostavno isključiti svoja osećanja.

Ovi saveti vam, kažu stručnjaci, mogu pomoći da započnete proces napredovanja.

Priznajte sebi kako stoje stvari

Optimizam nije loša osobina. U stvari, sposobnost zadržavanja nade u teškim ili bolnim situacijama se obično smatra znakom lične snage. Međutim, kada se radi o teškim odnosima, korisnije je razmotriti sadašnju stvarnost nego budućnost koju zamišljate.

Osoba koju volite se možda neće osećati isto. Ili se možda osećate divlje zaljubljeni tokom intimnih trenutaka, ali ostatak vremena provodite zajedno ne slažući se oko svega i svačega.

Ako verujete da odustajanje od vaše veze ili ljubavi prema nekome znači da ste propali, razmislite ponovo. Potrebna je hrabrost i samosvest da se ovo prepozna i prizna, ali ako to uradite napravili ste pozitivan korak ka sopstvenom rastu.

Jednostavno shvatanje da vaša veza ne ide nikuda verovatno neće učiniti da vaša osećanja nestanu preko noći, ali to je značajan korak.

Identifikujte potrebe u vezi – i prekršite dogovor

Pažljivo sagledavanje onoga što želite od veze, kao i onoga što apsolutno ne želite, može vam pomoći da odredite načine na koje ljubavni interes možda nije najbolji.

Recimo da provodite vreme sa nekim i shvatite da ste se zaljubili u tu osobu. Ili se dopisujete sa nekim preko društvenih mreža i počnete da osećate da se vaša osećanja razvijaju. Međutim, počinje da se javlja problem u kojoj osoba do koje vam je stalo danima ili nedeljama ne odgovara na vaše poruke, a vi imate potrebu da dobijete odgovor.

Kada uočite da nema odgovora na vaše potrebe, vreme je da se zaustavite. To je znak da se vaše potrebe ne poklapaju

Kada prepoznate načine na koje neko koga volite ne zadovoljava vaše potrebe, možda ćete lakše prevladati svoja osećanja.

Gledajte u budućnost

Ljubav prema bivšem ili nekome ko vam ne uzvraća osećanja može da vas ograniči. Ako ostanete zaglavljeni sa nekim sa kim ne možete da imate vezu, verovatno ćete teško naći sreću sa nekim drugim.

Čak i ako se ne osećate spremnim za bilo šta ozbiljno, povremeni sastanci mogu vam pomoći da shvatite da postoji mnogo sjajnih ljudi.

Jednom kada poželite ozbiljnije da izlazite, pronalaženje pravog partnera može i dalje biti izazov. Često je potrebno neko vreme. Frustracije u vezi sa zabavljanjem mogu učiniti da bude posebno primamljivo da se zadržite na osobi koju već volite.

Ali posvetite se gledanju unapred, a ne nazad u svoju prošlost, čak i ako je u početku teško.

Mmožda će vam i dalje biti potrebno vreme da rešite svoju dugotrajnu privrženost. Savršeno je u redu uživati u neobaveznim vezama dok radite ovaj posao. Ali postupajte u ovim situacijama sa integritetom: Budite otvoreni i iskreni u vezi sa onim što tražite i šta trenutno možete da date.

Dajte prioritet drugim odnosima

Ljudi koji prebole slomljeno srce često imaju tendenciju da „zaborave“ na druge važne veze u svom životu.

Vaši prijatelji i članovi porodice mogu vam pružiti podršku dok radite na izlečenju. Možda čak imaju neki koristan uvid ili mudrost da podele iz sopstvenih iskustava.

Voljeni takođe mogu pružiti snagu da izađete iz toksične veze.

Saveti plus

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da prebrodite ovaj period:

Imajte strpljenja sa sobom.

Vežbajte samosaosećanje govoreći sebi šta biste mogli da kažete prijatelju u istoj situaciji.

Prihvatite da je prirodno biti povređen.

Podsetite se da bol neće trajati večno.

Voleti nekoga ko nije pravi za vas, čak i nekoga ko vas je povredio, ne čini vas glupim. Lako je videti najbolje u nekome i imati nadu da će se promeniti. Može potrajati da promenite svoju perspektivu i shvatite da se verovatno neće promeniti.

Ako proces duže traje, potražite pomoć terapeuta


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…