U mestu Novo Selo Mađunsko u opštini Vučitrn zapaljena je kuća povratnika Ranka Janačkovića, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju i zahtevala od međunarodne zajednice da osigura bezbednost porodice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Kancelarija KiM

U saopštenju je ocenjeno da “nema sumnje da se iza ovog varvarskog i necivilizacijskog čina krije namera ekstremista da vatrom i nasiljem proteraju Janačkoviće sa njihove rodne grude”, koju, kako se navodi, oni ne žele da otuđe, već da naprotiv žele da rade, grade i žive na svojoj zemlji koju i obrađuju i od toga žive.

Ističe se da su Kancelarija za KiM i predsednik Privremenog organa u kontaktu su sa porodicom Janačković koja broji sedam članova i da će u dogovoru s njima pomoći da stanu na noge.

“Takođe, zahtevamo od međunarodne zajednice da osigura bezbednost porodici Janačković i da atak na njih ne bude samo puka crtica u njihovim izveštajima već da najozbiljnije shvate svu teskobu i nedaće s kojima se ova, ali i ostale pre svega srpske povratničke porodice suočavaju i da se konkretno angažuju da im osiguraju opstanak”, stoji u saopštenju.

Novo Selo Mađunsko, naseljeno Srbima, potpuno je popaljeno 1999. godine i odatle su svi Srbi proterani.

Porodica Janačković koja se iselila u Prilužje uspela je da dobije povratničku kuću, ali je ona drugi put zapaljena ubrzo nakon gradnje. Jučerašnji požar treći je put kako se ovoj čestitoj porodici, koja ne želi da proda svoje imanje Albancima, pali kuća u koju su želeli da se vrate. U saopštenju se podseća da je početkom jula zapaljena i povratnička kuća Svetislava Jozića u selu Veriće u opštini Istok, što , kako se ističe, sve govori o planskom i sistematskom napadu albanskih ekstremista na srpske povratnike, koji su i dan danas najosetljivija, najugroženija i najranjivija kategorija.

“Takav odnos podstaknut je antisrpskom retorikom i politikom koju vode vlasti privremenih institucija u Prištini, a politika nekažnjavanja samo je vetar u leđa ekstremistima da istraju u svojim namerama”, poručuju iz Kancelarije za KiM.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: