Podeli vest

Sve odluke u vezi sa mostom u Kosovskoj Mitrovici moraju se doneti u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, rečeno je iz KFOR-a nakon što je iz Prištine najavljeno da će most uskoro biti otvoren.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

kfor
Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu/File

Iz KFOR-a je za Radio Slobodna Evropa navedeno da ta misija nastavlja da sprovodi svoj mandat UN-a kako bi osigurali bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na KiM, u svakom trenutku i nepristrasno, a da to uključuje i njihovu stalnu prisutnost na mostu u Kosovskoj Mitrovici i patrole u okolnim područjima.

“Bilo koja odluka u vezi s mostom u Mitrovici mora se doneti u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji NATO nastavlja da podržava, uključujući i kroz napore KFOR-a”, rečeno je iz KFOR-a.

Kako Radio slobodna Evropa navodi, odbornici Samoopredeljenja su tokom sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica, zatražili sprovođenje odluke iz aprila prošle godine o otvaranju za saobraćaj glavnog mosta preko reke Ibar, koji grad deli na južni i severni deo.

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da bilo kakve odluke u vezi sa mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici treba da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Srpska lista je juče, nakon što je zamenik direktora tzv. kosovske policije za sever Veton Eljšani izjavio da će most biti vrlo brzo otvoren za saobraćaj, pozvala Kfor, Euleks i Brisel da sreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu KiM, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci i severni deo, gde žive uglavnom Srbi.

Na njemu je više puta dolazilo do sukoba Srba i Albanaca koji su pokušavali da pređu u severni deo grada, a most i danas čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: