Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podneo je danas nacrt rezolucije Vrhovnoj radi za imenovanje Rustema Umerova za ministra odbrane.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP, File

Očekuje se da će ukrajinski parlament sutra razmatrati njegovu kandidaturu. Medžlis, izvršni organ koji predstavlja krimske Tatare, pozvao je Vrhovnu Radu da odobri imenovanje Umerova, koji potiče iz porodice krimskih Tatara i dugo se zalaže za prava tog naroda. Ranije danas, parlament je odobrio ostavku Aleksija Reznikova na mesto ministra odbrane.

Reznikov je bio na toj funkciji od 2021. godine i podneo je ostavku ukrajinskom parlamentu u ponedeljak, podseća Kijev independent.

Zelenski je 3. septembra uveče objavio svoju odluku o smeni Reznikova, objašnjavajući da su „ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije kako sa vojskom, tako i sa društvom u celini“.

On je tada najavio da će predložiti Umerova, bivšeg šefa Fonda državne imovine, za novog ministra odbrane. Mandat Reznikova obeležen je sa nekoliko skandala u vezi sa nabavkom opreme i zaliha za ukrajinske vojnike.

Kijev independent: Ko je Rustem Umerov, uskoro ministar odbrane Ukrajine?

Kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u nedelju objavio da će Rustem Umerov biti ministar odbrane Ukrajine, rekao je da bivšem poslaniku „ne treba predstavljanje“.

Nekoliko dana ranije se pričalo da je Umerov glavni kandidat da zameni Aleksija Reznikova, koji je na toj funkciji bio od novembra 2021. i čije je ministarstvo u poslednje vreme bilo upleteno u dva velika korupcionaška skandala, prenosi Kijev independent. Umerov (41), investicioni bankar sa Krima, u svojoj političkoj karijeri prešao je put od opozicionog poslanika u parlamentu do šefa državnog fonda za državnu imovinu i ključnog igrača Zelenskog u ranim mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Umerov je rođen u današnjem Uzbekistanu, gde su sovjetske vlasti deportovale njegovu porodicu, u sklopu kampanje etničkog čišćenja Krima od krimskih Tatara.

Kako se Sovjetski Savez raspao, Umerov i njegova porodica su mogli da se vrate na Krim.

Po završetku univerziteta, Umerov je radio u oblasti telekomunikacija do 2000-ih. Godine 2007. postao je savetnik Mustafe Džemileva, vođe Medžlisa krimskih Tatara, i postao je delegat u Kurultaju, nacionalnoj skupštini tog naroda. Umerov je 2013. godine osnovao investicionu kompaniju Astem.

Godinu dana kasnije, Rusija je pokrenula rat protiv Ukrajine, okupirala Krim i započela kampanju zastrašivanja i uznemiravanja domaćeg krimsko-tatarskog stanovništva koje nije podržalo aneksiju.

Politička karijera Umerova počela je 2019. godine kada je izabran za poslanika na listi Holosa (Glas), liberalne političke stranke koja je trenutno u opoziciji sa predsednikovom frakcijom Sluge naroda. Međutim, Umerov je bio među retkim opozicionim poslanicima koji su ubrzo ušli u vladu.

On je 2021. godine postao kopredsedavajući novoosnovane Krimske platforme, koju vodi Zelenski i koja ima za cilj da skrene pažnju na rusku okupaciju Krima.

Umerov je kasnije rekao da ga je iskustvo rođenja u porodici koja živi u deportaciji, povratka u domovinu, a kasnije i ponovnog gubitka, naučilo kako da istraje i da se bori da zaštiti ono što mu pripada.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: