Podeli vest

Kina je usvojila novi privremeni propis kojim se od pružalaca usluga veštačke inteligencije zahteva da podržavaju i promovišu komunistički sistem i da spreče da ta tehnologija podriva državnu vlast.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ROBOT
Foto: Pixabay ilustracija

Kako prenosi Vašington Tajms, centralni deo uredbe usvojene 13. jula koja je stupila ove nedelje na snagu, predviđa obavezu ”pridržavanja socijalističkih osnovnih vrednosti i zabranu sadržaja koji podstiče subverziju državne moći i rušenje socijalističkog sistema”.

Socijalističke osnovne vrednosti su one navedene u kineskom ustavu, koji opisuje komunističku ideologiju Kine kao marksizam-lenjinizam sa kineskim karakteristikama.

Ostala ograničenja uključuju zabrane koje se nejasno opisuju kao veštačka inteligencija koja ”ugrožava nacionalnu bezbednost”, šteti nacionalnom imidžu, podstiče sukcesiju ili podriva nacionalno jedinstvo i društvenu stabilnost. Pored toga, veštačka inteligencija ne sme se koristiti za promovisanje ”lažnih i štetnih informacija”.

Provajderi veštačke inteligencije koji ”poseduju atribute javnog mnjenja ili sposobnost društvene mobilizacije” moraju da prođu bezbednosnu proveru, navodi se u uredbi.

Očekuje se da će dve nove partijske organizacije najavljene u martu 2023. godine, Centralna komisija za nauku i tehnologiju i Nacionalna uprava za podatke, igrati glavnu ulogu u razvoju vladinih politika o veštačkoj inteligenciji, navodi Vašington Tajms.

Kina trenutno navodi preko 100 kompanija za veštačku inteligenciju kao sposobne da proizvode usluge slične američkom ”ChatGPT” i ”OpenAI chatbot” servisima i obećala je da će postati globalni lider u tehnologiji.

Novu kinesku uredbu potpisali su čelnici kineskih ministarstava informacija i tehnologije, uključujući ministra javne bezbednosti Vang Sjaohonga, bliskog političkog saveznika predsednika Kine Si Đinpinga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: