Podeli vest

Bivši komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis smatra da Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om u Crnom moru zbog presretanja brodova u međunarodnim vodama i nastojanja da nametne ekonomsku kontrolu Ukrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Stavridis, koji je predvodio snage NATO-a u Evropi od 2009. do 2013. godine, rekao je za Politiko da bi eskalacija situacije u Crnom moru mogla da primora partnere Kijeva da intervenišu kako bi sprečili sakaćenje ukrajinske ekonomije.

„Akcije Rusije u međunarodnim vodama Crnog mora stvaraju realan rizik od eskalacije u rat na moru između NATO-a i Ruske Federacije“, ocenio je Stavridis.

On smatra da NATO, dok obezbeđuje oružje i novac za Ukrajinu, neće samo posmatrati kako Rusija guši ukrajinsku ekonomiju. Stavridis ocenjuje da će, ako Rusija počne da pleni brodove, NATO verovatno odgovoriti podrškom za humanitarni koridor za brodove.

Prema njegovim rečima, Alijansa bi mogla da zaštiti brodove koji idu u i iz ukrajinskih luka borbenim avionima NATO-a i eventualno ratnim brodovima.

Ministarstvo odbrane Rusije u utorak je potvrdilo da je ruska vojska ispalila hice upozorenja na teretni brod koji je plovio pod zastavom Palaua ka ukrajinskoj luci Izmail, jer, kako je navedeno, nije reagovao na upozorenje.

Napetosti u Crnom moru su eskalirale otkako se Rusija u julu povukla iz sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru i upozorila da će svi brodovi koji plove ka ukrajinskim lukama u Crnom moru biti smatrani za potencijalne prevoznike vojnog tereta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: