Podeli vest

“Veran kao pas” i “Laže kao pas”, krećemo se između te dve izjave kada govorimo o okidačima koji mogu da pokrenu napad, rekao je kinološki sudija Nenad Milivojević gostujući na TV Prva.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pas staford
Foto: Pixabay

Vlasnički pas napao je devojčicu 8. jula u Železniku i ona je odmah prebačena u Dečju kliniku u Tiršovoj i operisana. Upravo to je i bio povod gostovanja Milivojevića na Tv Prva.

Kako je istakao, postoji nedovoljno činjenica da bi se o konkretnom slučaju moglo govoriti, ali da u svakom slučaju važi ista poruka: “moramo čuvati ljude, našu decu, a zatim pse”.

U konkretnom slučaju, kako kaže Milivojević, parče hrane koje je devojčica želela da podigne moglo je da bude okidač, ali i sve drugo.

On smatra da su nejasni detalji konkretnog slučaja sa psom i devojčicom i da su izrazi koji se upotrebljavaju u medijima više u službi “šera” i “piplmetra”, nego u službi prevencije i edukacije za koje smatra da su važne.

Edukacija o psima je ključ

“Između tragedija i trke za nekakvom aktuelnošću, a ja bih rekao kvazi aktuelnošću, imamo ovakve razgovore, a iza toga stoji odgovorno vlasništvo, preventiva, učenje, rad, strpljenje da bi smo taj broj sveli na nekakav podnošljiv. Međutim, dok god postoje automobili, biće i saobraćajnih nesreća”, rekao je Milivojević.

On se osvrnuo i na konkretnu rasu psa koji se vezuje za tragediju, a koji se inače opisuje kao pas pogodan za decu.

“Kada pogledamo da se krećemo od psa spasioca Zigija koji je vrsta malinoa, kao što je izgleda ovaj pas koji je napao devojčicu, mi se krećemo u rasponu jedne kontroverzne životinje koja je izgleda verna kao pas i laže kao pas”, rekao je Milivojević i dodao da je problem sa psima višeslojan.

Deca su izazov za pse

On kaže da je, između ostalog, problematično i to što se osobine pasa upoređuju sa ljudima i smatra da je to pogrešno jer ako mora da se upoređuje svaki pas je na najvišem nivou deteta od 2,5 godina i da se sa njima tako mora postupati.

On dodaje da ne želi da minimizira tragediju, ali da podjednako ne želi da iznosi detalje o slučaju o kome malo zna

Uopšteno kaže da je odnos pasa i dece kompleksan.

“Deca mlađeg uzrasta imaju piskutav glas, brzo menjanju kretanje i to sve psa podvlači na nekakav nagon za igru ili lov na plen. Govorimo o psu koji nema nameru da povred, već da se igra. On se igra zubima, a zubi šteneta od dva meseca su oštri toliko da odmah ostavljaju ožiljak. Kada dete od dve ili tri godine pas u igri ujede i kada krene krv to je tragedija, ali oni nemaju ruke. A tu su odgovorni vlasnici ili roditelji koji bi to trebalo da znaju”, kaže Milivojević i dodaje da bi edukacija možda trebalo da postane i deo programa u osnovnoj školi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: