Podeli vest

NASA je u jutros rano lansirala svoju najmoćniju raketu u poslednjih 50 godina, poslavši kapsulu bez posade ka nebu u 25-dnevnu misiju da orbitira oko Meseca

Autor : Bilten.rs , Izvor : Agencije

NASA Raketa
Tanjug/AP Photo/Terry Renna

Agencijska raketa Space Launch Sistem, sa kapsulom Orion postavljenom na njoj, lansirana je sa svemirskog centra na obali Floride.

Curenje goriva sprečilo je prva dva pokušaja poletanja, a zatim su uragani izazvali još odlaganja. Iako inženjeri nisu utvrdili uzrok curenja vodonika iz rakete, promenili su proces sipanja goriva kako bi smanjili curenje i da bi bili uvereni da će sav cevovod u raketi dugačkoj 98 metara ostati čvrst i netaknut.

Nova raketa “Space Launch System” – SLS nosi i tri probne lutke u kapsuli za posadu na vrhu, za koju se NASA nada da će je postaviti u orbitu Meseca.

Očekuje se da će ovaj prvi probni let trajati tri nedelje, posle čega će se kapsula vratiti ka Zemlji i kontrolisano pasti u Tihi okean.

Glavni prioritet NASE za ovu misiju koja košta 4,1 milijardu dolara je da proveri toplotni štit kapsule tokom ponovnog ulaska u atmosferu Zemlje.

Plan je da četiri astronauta polete do orbite oko Meseca 2024. godine. Sletanje dve osobe na Mesec predvidja se 2025. godine.

NASA je poslednji put astronaute poslala na Mesec u decembru 1972. godine, na kraju programa Apolo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: