Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo učesnicima Svesrpskog sabora u Beogradu u kojem je istakao da su Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP/Yury Kochetkov (POOL)/Tanjug

“Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševekovne veze, zajedničke tradicionalne vrednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život”, naveo je Lavrov u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

On je dodao da se “danas suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da celom svetu nametnu svoja pravila, izvrnu istoriju, usade u svest naše dece tuđe i antihumane postulate”.

“Junački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem. Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi”, istakao je Lavrov.

On je dodao da je “jedinstvo sada važnije nego ikada” i da “je ono upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici – u čuvenoj krilatici ‘Samo sloga Srbina spasava'”.

“Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susedima”, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je naveo da “Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava”.

“Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svetski poredak – na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa”, naveo je Lavrov u pismu upućenom učesnicima današnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu.

Prvi svesrpski sabor počeće danas u 9.30 Molebanom u Hramu Svetog Save, a na manifestaciji će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem i zvaničnicima najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnicima Srba iz regiona, kao i velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve. Centralni deo manifestacije “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” počeće u 17 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

uefa

UEFA: Kazna za HNS 28 000 Eura

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) kaznila je danas Fudbalski savez Hrvatske sa ukupno 28.000 evra zbog incidenata navijača na…