Podeli vest

Za sada nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. „Zapadni sponzori neprekidno podstiču kijevski režim da podigne ulog.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

LAVROV
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianićenko, Pool/arhiva

Na licemerne pozive sa Zapada, na pregovore gledamo kao na taktičku zamku da bi se ponovo dobilo na vremenu i iscrpljenim ukrajinskim snagama obezbedio predah, dala im se mogućnost da se pregrupišu, da ih ponovo snabdeju oružjem i municijom. Ali, to je put rata, a ne proces rešavanja situacije mirnim putem.

Nama je to potpuno jasno“, rekao je Lavrov u intervjuu za časopis „Međunarodni život“ koji se bavi spoljnopolitičkim temama.

Ministar je rekao i da je cilj sastanaka koji se održavaju u različitim gradovima bez prisustva Rusije da se zemlje u razvoju ubede da podrže „formulu mira“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, preneo je Sputnjik.

„Pri tom Moskvu optužuju da ne želi da učestvuje u pregovorima a odbacuju bilo koji argument o tome da je neophodno uzeti u obzir ključne interese Rusije. Jasno je da takav pristup ne govori o nameri Zapada da se o nečemu dogovara sa Rusijom“, naveo je Lavrov.

Na insistiranje Vašingtona da pregovori treba da se vode isključivo na osnovu uslova Ukrajinaca, u Moskvi ističu da je takav pristup besmislen i predstavlja ultimatum jer nije moguće od Rusije zahtevati da se složi sa ugrožavanjem vitalnih interesa u sferi bezbednosti i nastavkom tiranije prema Rusima na ovim teritorijama i teritorijama pod kontrolom Kijeva, dodao je on.

Lavrov je, takođe, ukazao da interesovanje zapadnih investitora za obnovu Ukrajine posle sukoba opada kako se sukob produžava. „Ako se pogleda u budućnost, nema ničeg radosnog za kijevske vlasti i njihove pokrovitelje.

Što duže traju sukobi to investitori imaju manje želje da učestvuju u obnovi Ukrajine u postkonfliktnom periodu. Sve je slabija njihova vera u vojne uspehe Ukrajine i, generalno, očuvanje države u postojećim granicama i formi. A da ne govorimo o tome da je pod velikim znakom pitanja sposobnost Kijeva da servisira državni dug“, istakao je šef ruske diplomatije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: