Podeli vest

Lideri BRIKS-a postigli su dogovor o proširenju te organizacije, saopštila je danas južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Jerome Delay

“Dogovorili smo se o pitanju proširenja, a dokument koji smo usvojili navodi smernice, principe i procese za razmatranje zahteva zemalja koje žele da postanu članice BRIKS-a”, rekla je ministarka, a preneo Rojters.

Sporazum o širenju otvara put da desetine zainteresovanih zemalja kandidata mogu da iznesu svoje razloge za priključenje toj grupaciji. Proširenje BRIKS-a bila je glavna tema na samitu koji se održava u Johanesburgu.

Dok su sve članice BRIKS-a javno izrazile podršku proširenju bloka, došle su do izražaja podele među liderima o brzini proširenja i broju eventualnih novih članica, navodi Rojters Južnoafrička ministarka je istakla da će lideri bloka izdati detaljnije saopštenje o proširenju pre nego što se samit završi sutra.

Ona napominje da je više od 40 zemalja izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, a njih 22, među kojima su Iran, Venecuela i Alžir, zvanično zatražile da budu primljene. Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: