Podeli vest

Naučnici su potpuno dešifrovali zagonetni hromozom koji je prisutan kod muškaraca, što bi moglo da pomogne u istraživanju njihove neplodnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

naucnici
Foto: Shutterstock

Ovo je važan korak napred u razumevanju ljudskog genoma, javlja Rojters. Istraživači su otkrili prvu kompletnu sekvencu ljudskog Y hromozoma, koji je jedan od dva hromozoma i obično se prenosi sa muškog roditelja na muško potomstvo.

Geni Y hromozoma pomažu u upravljanju ključnim reproduktivnim funkcijama, uključujući proizvodnju sperme i čak su uključeni u rizik i ozbiljnost raka.

“Za ovo bih zahvalio novim tehnologijama sekvenciranja i računarskim metodama”, rekao je Arang Rije, naučnik u američkom Nacionalnom institutu za istraživanje ljudskog genoma i vodeći autor studije. Dodao je da naučnici sada prvi put imaju pristup kompletnom prikazu koda Y hromozoma.

“Otkrili smo više od 50 odsto dužine hromozoma koja je ranije nedostajala na našim mapama genoma”, naveo je Rije.

Istraživanje je otkrilo karakteristike medicinski relevantnih regiona Y hromozoma, uključujući deo DNK koji sadrži nekoliko gena uključenih u proizvodnju sperme.

Novo i potpunije razumevanje gena hromozoma imaće praktičnu primenu u vezi sa istraživanjima o neplodnosti, navode istraživači.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: