Podeli vest

Američki lunarni lender “Odisej”, petog dana na površini Meseca i dalje je bio operativan desetak sati pre nego što će se isprazniti baterije letelice, saopštila je kompanija “Intuitiv Mašins” (Intuitive Machines) koja upravlja lenderom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Intuitive Machines via AP

Ta kompanija sa sedištem u američkoj državi Teksas saopštila je u utorak da je kontrolni centar u Hjustonu u kontaktu sa lenderom koji je poslao podatke i fotografije sa površine Meseca, objavio je AP.


Kompanija je navela da očekuje da će izgubiti kontakt sa “Odisejem” danas ujutru.
Rukovodioci kompanije rekli su novinarima u petak, dan nakon što je “Odisej” stigao na južni pol Meseca, da će naučna oprema u letelici biti operativna oko devet do 10 dana prema “najboljem scenariju”, preneo je Rojters.


Kompanija je tada priznala da je lender sleteo bočno na površinu Meseca nakon greške u navigaciji, ograničavajući izlaganje solarnih panela dostupnoj sunčevoj svetlosti.


Misija “Odisej” je deo programa NASA za komercijalne lunarne usluge, u kojem agencija plaća privatnim američkim kompanijama za usluge transporta na Mesec.
U slučaju “Odiseja” naknada koju NASA plaća Intuitive Machines iznosi 118 miliona dolara.


“Odisej” je postao prva svemirska letelica američke proizvodnje koja je sletela na Mesec u poslednjih 50 godina.


NASA je objavila na platformi X da je lender bez posade sleteo na površinu Meseca i da se u letelici nalaze instrumenti NASA-e, čiji će podaci omogućiti pripremu budućih istraživanja Meseca sa ljudskom posadom.


Misija lendera “Odisej” ima za cilj da proceni okruženje južnog pola Meseca pre nego što, prema planu, na Zemljin satelit ode misija NASA-e sa posadom, krajem 2026. godine.


Američka lunarna misija prošlog meseca nije uspela, pošto je svemirska letelica “Peregrine One”, lansirana u januaru sa ciljem sletanja na Mesec, uništena iznad Pacifika jer se suočila sa problemima curenja pogonskog goriva.
Tu misiju je organizovala američka privatna kompanija Astrobotik.


“Odisej” je prva letelica lansirana iz SAD koja je sletela na površinu Meseca posle misije “Apolo 17” 1972. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: